Početna - IZDVOJENO - Šegon u sukobu interesa
Foto:dnevnik.hr

Šegon u sukobu interesa

Kako javlja RTL  Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa utvrdilo je kako je bivši pomoćnik ministra financija Branko Šegon prekršio nekoliko članaka Zakona o sukobu interesa i poslalo taj predmet DORH-u radi podizanja optužnog prijedloga.

Predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković kaže

Predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković istaknula je na početku današnje sjednice kako je Šegonov predmet bio iznimno obiman i kako je prikupljeno puno dokumentacije da bi se jasnije utvrdilo činjenično stanje.Povjerenstvo je ustanovilo da niti jedan drugi subjekat nije dobio kredit kao “Facta Vera”. Predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković  je rekla slijedeće:

– Sve gore navedene okolnosti ukazuju da je Branko Šegon privatni interes stavio iznad  javnog, te dobio znatnu materijalnu korist. Prekršio je nekoliko članaka zakona o sprječavanju sukoba interesa. Narušeno je povjerenje u ministarstvo financija i Vladu jer šest ministara sjedi u nadzornom odboru HBOR-a. Zbog kršenja zakona predlaže se novčana kazna od 40.000 kuna,  kao i da se podnese optužba na nadležnom prekršajnom sudu.”

Iako je Šegon imao dvije šanse da se pred Povjerenstvom očituje o optužbama , on to nije učinio nego je u dva navrata na adresu Povjerenstva stigao  dopis Šegonovih odvjetnika sa zahtjevom za obustavkom postupka. Zahtjevi su odbijeni,  jer  Šegon unatoč njegovom smjenjivanju  ima pravo primati  punu plaću šest mjeseci.

Šegon se uglušio i na zahtjev Povjerenstva za očitovanjem kojim je trebao razjasniti  da li je izvijestio   ministra financija i članove Vlade u Nadzornom odboru HBOR-a o stupanju u poslovni odnos trgovačkih društava s HBOR-om.

Povjerenstvo je u siječnju pokrenulo postupak protiv Šegona radi utvrđivanja je li se u obnašanju dužnosti pomoćnika ministra financija našao u sukobu interesa zbog stupanja u poslovni odnos trgovačkog društva Facta Vera, u kojem ima 20 posto udjela u vlasništvu.

Naime, Šegonova je tvrtka od Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) dobila kredit od 31,4 milijuna kuna. Nadzorni odbor HBOR potvrdio je da nema ništa sporno u Šegonovu kreditu, no on je na kraju smijenjen s funkcije pomoćnika ministra.

Anton Kovačev odgovara na pitanja novinara

Anton Kovačev  je odgovarajući na novinarsko pitanje kako komentira prijedlog zaključka Povjerenstva za sukob interesa da je pomoćnik ministra financija Branimir Šegon bio u sukobu interesa kada je od HBOR-a dobio najpovoljniji kredit odgovorio:

– Što se tiče kredita HBOR-a poduzeću Facta vera on je odobren u tom kreditnom programu potpore turizmu u 2012. godini s najvećom kamatom,  dakle on je platio najveću kamatu i u ovom trenutku poslovnoj banci on plaća veću kamatu nego HBOR-u“, rekao je Kovačev

Uslijedila je novinarska opaska da taj kredit HBOR-a Šegonu nije bio za turizam, nego za pokriće gubitaka starih (ranijih) kredita, na što je Kovačev odgovorio: „Ne, to je bio kredit za turizam“.

Na upit je li HBOR u vezi ovog slučaja predao cijelu dokumentaciju, Kovačev je kazao: „Sve što je od nas traženo, dostavljeno je“.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...