Početna - IZDVOJENO - Simboličnim ukopima u pjesak vrtićari označili početak gradnje novog dječjeg vrtića
Početak radova
foto: Grad Opatija

Simboličnim ukopima u pjesak vrtićari označili početak gradnje novog dječjeg vrtića

Na Punta Kolovi na zemljištu u vlasništvu Grada Opatije ( na lokaciji iznad Vile Vranješ) u ponedjeljak je svečano obilježen početak radova na gradnji novog, suvremenog objekta dječjeg vrtića u Opatiji, koji će prema ugovorenom roku za gradnju trajati 18 mjeseci. Nakon toga, opatijski mališani uselit će u jedan od objekata građen prema najmodernijim rješenjima i postizanju visokog pedagoškog standarda.

Investitor ove velike i značajne investicije je Grad Opatija, a u njenom sufinanciranju sudjelovat će i Zajednica Talijana Opatija, Zajednica Talijana Rijeka i Universita popolare di Trieste. Radi se o jednoj od najviših investicija na području naše županije koju realizira lokalna samouprava.

Ukupna vrijednost radova iznosi 30.902.468,84 kune bez PDV-a, odnosno s PDV-om 38.628.086,05 kunu.

Gradonačelnik Ivo Dujmić  naglasio je da su financije za gradnju dječjeg vrtića osigurane prodajom dioničkog udjela u vlasništvu LRH Cavtat. “Ovo je prvi put u povijesti grada da Opatija gradi namjenski objekt za dječji vrtić. Do sada su se za smještaj vrtićke djece i potrebe ove predškolske ustanove prenamjenjivali već postojeći objekti, u koji je vrtić useljavao; oni su u dobrom stanju, to nije sporno, upravno neki dan obišli smo područne odjele u Veprincu, Ičićima i Voloskom, no činjenica je da su potrebe građana prerasle kapacitete, a i pedagoški standard diktira da moramo graditi novu zgradu, u što sada i krećemo” naveo je gradonačelnik Dujmić.

Ujedno, naglasio je da je ovaj vrtić u cjelosti od građana Opatije; jer, radnici LRH ugradili su u današnju vrijednost ove kompaniju kroz desetljeća rada svoj napor i trud, a sve je to pretočeno u dionice, a one su novac;  Grad je poslije izborio bitku za dionički udio u vlasništvu, i kvalitetnim odlukama i vođenjem ispravne poslovne politike lani vrlo lukrativno kapitalizirao cavtatske dionice ove tvrtke, a prihod od toga posla preusmjerio u gradnju novog dječjeg vrtića.

Početak gradnje obilježila su i prigodna obraćanja zastupnika u Hrvatskom saboru, i predsjednika Talijanske Unije Furia Radina,  talijanskog konzula Paola Palminterija, zatim zamjenice županaMarine Medarić, te ravnateljice Dječjeg vrtića Opatija Sabrine Jelić, nastup djece opatijskog vrtića, koja su bila zapravo glavne zvijezde: podizanjem zastavica s grbom Grada Opatije,  Dujmić i Plaminteri označili su start početka radova, a prve lopatice i dječje bagere u pijesak zabila su upravo opatijska vrtićka djeca, čime su simbolički obilježili početak radova na izgradnji novog dječjeg vrtića.

Gradonačelnik je ovom prilikom dodao i da će područni dječji vrtići u Ičićima, Veprincu i Voloskom nastaviti s radom i po izgradnji novog dječjeg vrtića, dok će se objekt u kojem sada djeluje vrtić u Opatiji – prodati, a tako dobivena sredstva preusmjerit će se u nove, druge gradske razvojne investicije.

Izgradnja novog dječjeg vrtića dugoročno bi, dakle, trebala riješiti potrebe Opatijaca za vrtićkim kapacitetima u skladu sa suvremenim pedagoškim standardima.

Informacije o realizaciji projekta:

Po provedenom postupku javne nabave za izbor izvođača radova, kao najpovoljnija ponuda, izabrana je ponuda GP KRK d.d. Krk. Idejni projekt Dječjeg vrtića Punta Kolova izradila je tvrtka APG-INŽENJERING d.o.o. Zagreb, dok je glavni i izvedbeni projekt izrađen po STUDIO ARHING d.o.o. Zagreb.

Predviđeno je 12 odgojnih skupina za smještaj 199 djece, organiziranih u 4 jasličke skupine i 8 vrtićkih skupina, unutar kojih su predviđene  tri odgojno obrazovne skupine  na jeziku talijanske nacionalne manjine  Pismo namjere o zajedničkoj izgradnji novog objekta Dječjeg vrtića u Opatiji predstavnici ovih institucija potpisali su u svibnju 2011.  a ugovor o sufinanciranju s predstavnicima Talijanske Unije sklopljen je u svibnju 2012.

Vrtić će se graditi na lokaciji Punta Kolova, u pet objekata,  na zemljištvu u vlasništvu Grada koje je prostorno planskom dokumentacijom predviđeno za gradnju vrtića. Površina parcele je 7620 kvadratnih metara, a bruto građevinska površina iznosi 3497 kvadratna metra. Prilikom projektiranja vrtića težilo se održivoj, ekološki izvedivoj građevini koja će djelomično imati zeleni krov, na kojem će biti postavljeni solarni kolektori. Paralelno sa idejnim projektom radio se i projekt hortikulturnog uređenja zemljišta.

Svečanom početku radova na gradnji novog dječjeg vrtića nazočili su i prof. dr. sc. Viktor Peršić, dr. med, predsjednik Gradskog vijeće Grada Opatije, Romina Alkier, predsjednica HNS Opatija, Dušan Mušćo, predsjednik HSU Opatija, Norma Srbulj, Sonja Kalafatović i Pietro Varljen, predstavnici Zajednice Talijana Opatije, Josip Purić, direktor  GP Krk, zamjenik gradonačelnika  Fernando  Kirigin, gradski vijećnici, pročelnici i djelatnici opatijske gradske uprave, dječja gradonačelnca Lea Leonarda Pašić, te predsjednik Dječjeg gradskog vijeća Ivan Tancabel, i drugi gosti i uzvanici.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Kastavski umirovljenici završili tečaj informatike

Dvadesetak članova Udruge umirovljenika i starijih osoba Kastav završilo je program informatičkog obrazovanja u organizaciji Zajednice tehničke kulture PGŽ-a. U ...