Početna - IZDVOJENO - Sindikati oduševljeni HDZ-ovim gospodarskim programom
karamarko
web

Sindikati oduševljeni HDZ-ovim gospodarskim programom

Čelnici hrvatskih sindikata održali su sastanak s članovima HDZ-a u sklopu ciklusa ‘Razgovora za bolju Hrvatsku’.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel istaknuo je kako su sindikati dobili određene konture budućeg programa najveće oporbene stranke.

”Iz sindikalne središnjice na određeni način ćemo se uključiti u ovu predizbornu priču. Savez će sutra u predsjedništvu imati predizbornu platformu, a medijima ćemo je predstaviti u četvrtak. Poslat ćemo je i svim parlamentarnim strankama za koje očekujemo da će imati šansu ući u Hrvatski sabor. Očekujem da će HDZ biti jedna od stranaka koja će razgovarati vezano uz naše prijedloge. Kao što je  njima u interesu, tako je i svima nama, za bolju Hrvatsku”, komentirao je Novosel.

Ozren Matijašević, predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata:

“Postojeća je situacija sve, samo ne dobra. Stoga iskazujem zadovoljstvo s naznakama programa koji kreće u smjeru promjene ove postojeće loše gospodarske strukture u kojem  prioritet ima stavljanje u funkciju potencijala koji, hvala Bogu, Hrvatska posjeduje. Poljoprivredni, prehrambeni sektor s posebnim naglaskom na prerađivačku industriju gdje slijedi, a želim vjerovati, da će se dogoditi obračun s uvozničkim lobijem, a sve skupa u konačnici treba rezultirati s tim da će prvenstveno Slavonija i njene županije u kojoj je najveća stopa nezaposlenih, od 30 do 37 posto, zahvaljujući drugom pristupu prehrambenom sektoru, bitno smanjiti stopu nezaposlenosti. Spriječit će se egzodus iz Hrvatske, a nažalost slavonske županije u tome prednjače, i ono što je važno, stavit će se u punu uspostavu zelenovodna brazda gdje će prihod nominalni od turizma biti osjetno veći, a istovremeno udio turizma koji je sada izuzetno visok, 17 posto, se smanjiti i dovesti u pristojne okvire. Kada ugledamo cjeloviti program, a obećano nam je da ćemo ga dobiti prije javne prezentacije, onda ćemo ispred HURS-a moći dati konačnu ocjenu tog i takvog programa”.

Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, istaknuo je kako se ovaj sastanak pripremao još prije ljeta te ga ne treba gledati u kontekstu parlamentarnih izbora, piše Direktno hr.

”Bio je sadržajan i trajao je dosta dugo, a sa stajališta sindikalista bio je zanimljiv jer smo konačno ugledali program koji se toliko najavljuje i traži. Imali smo prigode preletjeti preko svih materijala na različitim područjima demografske politike, preko promjena u gospodarskoj politici te investicijske politike. Na brzinu smo pretrčali kroz taj program, a kao što su rekle kolege, očekujemo ga dobiti kako bismo ga mogli temeljitije pogledati i o njemu raspraviti. Ono što je dobro, otvoreno smo se dotaknuli svih područja, od razine socijalnog dijaloga do izrazito loše gospodarske klime u zemlji, katastrofalnog stanja u kojem se danas nalaze hrvatski građani i svega onoga što bi trebalo potražiti kao rješenje u Hrvatskoj. Sve ostalo, mislim, bilo bi nekorektno komentirati, o tome će sigurno govoriti HDZ kada bude predstavljao program. Međutim, cijenimo to što smo ga imali prigode vidjeti i prelistati te što je izašlo iz nekih fantomskih okvira svog postojanja”, rekao je Sever.

Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata:

“Ja bih iskazao svoje zadovoljstvo sastankom jer se razgovarala polemično, složili smo se u nekim bitnim, ključnim stvarima za funkcioniranje hrvatskog društva, a to je da ovakav socijalni dijalog, koji se svodi na političku manipulaciju, je zapravo neodrživ, neprihvatljiv, nekoristan. Složili smo se da se moraju osnažiti institucije socijalnog dijaloga kao Gospodarsko-socijalno vijeće koje danas nije slika i prilika onoga što je bilo. Bilo je stvari koje upućuju na to da HDZ misli razgovarati sa svim socijalnim partnerima na jedan produktivan i konstruktivan način. To je nešto što sindikati ne mogu ne prihvatiti i ne pozdraviti. Bilo je i polemičnih tonova, vezano za makroekonomski aspekt i djelovanje, odnosno preporuke instituta IFO. Mi smo o tome razgovarali, nije bilo vremena za detaljan pregled tih dokumenata, uskoro ćemo ih dobiti. Iz onoga što tamo piše, osobno sam upozorio da je financijska stabilizacija i financijska stabilizacija kao i restrukturiranje gospodarstva imperativ za Hrvatsku, ali je bitno prepoznati, što je prvo, a prvo je ipak sačuvati ljude u zemlji. Europa ima problem imigranata, a Hrvatska ima problem svojih ekonomskih emigranata. To je urgentan i hitan problem Hrvatske, zato recepti koji dolaze iz europskog ekonomskog miljea nisu ono što Hrvatskoj može odgovarati. Ljudi iz HDZ-a su taj dio moje diskusije s pažnjom saslušali, neki su se i složili, rekao bih da je taj razgovor otvoren, to je rijeka koja teče. Nas su pozvali, mi smo se odazvali, odazvat ćemo se i svakoj drugoj stranci, ja bih rekao da je to korisno. Dobro je biti na sastanku, uvijek je dobro razgovarati, jer čujete informacije koje inače ne biste znali, a istovremeno  imate priliku utjecati na one druge. Nama se čini da je ovaj sastanak i jedne i druge zadovoljio”.

Damir Jakuš, predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske:

“Moram izraziti zadovoljstvo da smo imali ovakav razgovor, da je bio vrlo otvoren, da smo rekli ono što mi mislimo da treba učiniti, da smo dobili u većini onoga što smo rekli i potvrdu, da HDZ u slučaju osvajanja vlasti će biti na jednoj takvoj liniji, da ćemo biti partner koji će moći u tome participirati. Ono što je za mene bilo važno, što smo istakli, to je demografska obnova države, to je vraćanje dostojanstva radniku, da bude cijenjen zato što je radnik, a ne da bude potplaćen. Ono što se dogodilo u ovim razgovorima, što je dato kao naznaka, ima elemenata da bi se to moglo dogoditi, još samo se ti elementi trebaju do kraja izvršiti i nadam se onda da će biti bolja budućnost”.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...