Početna - IZDVOJENO - Sindikati traže da se nakon zdravstvu poveća plaća i u obrazovanju
Finska Škola
web

Sindikati traže da se nakon zdravstvu poveća plaća i u obrazovanju

Nakon što je Vlada u utorak prihvatila povećanje dodataka na plaću u zdravstvu kao kompenzaciju za ukidanje dodataka na plaću od 4, 8 i 10 posto na godine staža, sindikati obrazovanja u petak su zatražili da se već od jeseni povećaju plaće i u njihovom sektoru ili će u suprotnom organizirati sindikalne akcije.

Sindikati obrazovanja pitaju se može li itko ustvrditi da obrazovanje mladih nije jednako važan i odgovoran posao kao i liječenje ljudi, zahtijevajući od Vlade da u rujnu poveća plaće zaposlenima i u obrazovanju.

Dodatkom kolektivnom ugovoru za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja, svi zaposlenici tog sustava dobili su porast dodataka na plaću za odgovornost i uvjete rada od 4 posto dok su liječnici dobili 2 posto (na već prijašnjih 10 posto), što će za javne financije od 1. listopada značiti porast potrebnih sredstava od 190 milijuna kuna na godišnjoj razini, ističu sindikati.

Komentirajući porast plaća u zdravstvu kažu kako se nadaju da je to “posljedica zaokreta u vođenju ekonomske politike Vlade u pravcu jačanja domaće potražnje i proizvodnje”, te da se “ne radi o politikantskom kupovanju glasova pred izbore”.

Nadaju se, kažu, da Vlada ne vodi politiku na temelju osobnih utjecaja i utjecaja zdravstvenih lobija, ne brineći puno o obrazovanju ili, primjerice, devastiranoj javnoj upravi, ili pak o načelnim opredjeljenjima Vlade, poput najavljene promjene sustava plaća na tragu uklanjanja nepravdi među sektorima.

“Ne smijemo niti pomisliti da je Vlada pala toliko nisko da ovim načinom honorira osobu ‘zaslužnu’ za razbijanje sindikalne scene”, naveli su u zajedničkom priopćenju Nezavisni sindikat zaposlenika u srednjim školama Hrvatske, Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja i Sindikat hrvatskih učitelja.

Smatraju i da je Vlada odlukom da poveća plaće u sektoru zdravstva “ponovno unijela nered i nejednakost u sustav plaća, baš kao što su to pred izbore činile HDZ-ovske vlade”.

“Ponovno se honoriraju baš oni sektori koji s plaćama stoje najbolje, a zapostavljaju sektori koji su uvijek bili na margini. To su razlozi zbog kojih je prosvjeta najčešće bila u štrajku. Nadamo se da neće opet”, upozoravaju sindikati.

Porast plaća u zdravstvu, kažu, pokazuje i da država ima novca, suprotno svim dosadašnjim “lamentacijama”, te ističu da odgovorne poslove rade i radnici u prosvjeti, policiji, vojsci, državnoj upravi, socijalnoj skrbi.

Ako država ima novca za jedna sustav, mora ga imati i za druge. Zbog svega toga, Vertikala obrazovnih sindikata zahtijeva pregovore o plaćama za obrazovni sektor radi jednakog tretmana radnika u obrazovanju s radnicima u zdravstvu. Istovremeno, poručuju, pripremat će svoje zaposlenike na otpor “neprincipijelnoj” politici Vlade u slučaju ne prihvaćanja njihovih zahtjeva.

Izvor: Hina

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...