Početna - IZDVOJENO - Sjećanje na holokaust: Milanovićeva oštra poruka Katoličkoj crkvi

Sjećanje na holokaust: Milanovićeva oštra poruka Katoličkoj crkvi

U svijetu se obilježava Međunarodni dan sjećanja na Holokaust. Obilježava ga i hrvatski državni vrh.

Hrvatski sabor obilježava Međunarodni dan sjećanja na Holokaust prigodnim programom. Programu će prisustvuju predsjednik Republike Ivo Josipović, predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko i predsjednik Vlade Zoran Milanović.

Premijer Zoran Milanović prvi je održao govor koji je zaključio porukom katoličkoj Crkvi. Budući da su na ovom obilježavanju prisutni svi predstavnici vjerskih zajednica u Hrvatskoj, osim onih iz katoličke Crkve, premijer je zaključio kako je za takvo što Crkvi očito potrebno još vremena. ‘Bilo bi dobro da je i katolička Crkva ovdje predstavljena kao i ostale vjerske zajednice. Očito za to treba vremena’, rekao je premijer.

Prije toga, u svom je govoru konstatirao kako se antisemitizam nije dogodio preko noći, a osvrnuo se i na stvaranje NDH nakon čega su krenula masovna ubojstva ljudi druge nacije i druge vjere.

ndh uputnica

Ono što se dogodilo prije 70 godina je vječna je priča o borbi dobra i zla u čovjeku. O moralnom čovjeku u nemoralnom društvu… Treba biti sposoban sagledati istinu i sve detalje istine u cjelini i biti pošten i pravedan prema sebi da bi se takav mogao biti prema drugima i obrnuto’, rekao je Milanović.

Istaknuo je i kako je zbog takvih iskustava iz prošlosti bitno da u školama imamo predmete kao što je građanski odgoj ne bi li se djecu podučilo različitostima, piše Dnevnik.hr.

Ovaj se Dan obilježava diljem Europe, a u najvećem broju europskih zemalja za datum obilježavanja izabran je 27. siječnja. Na taj dan 1945. Crvena armija oslobodila je 7.500 zatvorenika koje su za sobom ostavili nacisti u koncentracijskom logoru Auschwitz u Oświęcimu u Poljskoj.

jasenovac

Tog se datuma ovaj Dan sjećanja obilježava i u Republici Hrvatskoj. Hrvatska je u studenome 2005. postala stalnom članicom Radne skupine za međunarodnu suradnju na području obrazovanja, sjećanja i istraživanja o holokaustu, a pojačana je osobito obrazovna djelatnost u tom smislu.

U Izraelu, koji Dan sjećanja na holokaust obilježava u proljeće, od ove se godine istoga dana obilježava Nacionalni dan borbe protiv antisemitizma. Izraelske škole, vojska, javne institucije i mediji provode posebne programe koji se bave antisemitizmom u svijetu.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Na Crekvini se danas sade mlada stabla kestena

Gradonačelnik Kastva Matej Mostarac podijelio je vijest na svojoj službenoj Facebook stranici kako se danas sade mlada stabla kestena na ...