Početna - IZDVOJENO - Sjećanje na holokaust: Milanovićeva oštra poruka Katoličkoj crkvi

Sjećanje na holokaust: Milanovićeva oštra poruka Katoličkoj crkvi

U svijetu se obilježava Međunarodni dan sjećanja na Holokaust. Obilježava ga i hrvatski državni vrh.

Hrvatski sabor obilježava Međunarodni dan sjećanja na Holokaust prigodnim programom. Programu će prisustvuju predsjednik Republike Ivo Josipović, predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko i predsjednik Vlade Zoran Milanović.

Premijer Zoran Milanović prvi je održao govor koji je zaključio porukom katoličkoj Crkvi. Budući da su na ovom obilježavanju prisutni svi predstavnici vjerskih zajednica u Hrvatskoj, osim onih iz katoličke Crkve, premijer je zaključio kako je za takvo što Crkvi očito potrebno još vremena. ‘Bilo bi dobro da je i katolička Crkva ovdje predstavljena kao i ostale vjerske zajednice. Očito za to treba vremena’, rekao je premijer.

Prije toga, u svom je govoru konstatirao kako se antisemitizam nije dogodio preko noći, a osvrnuo se i na stvaranje NDH nakon čega su krenula masovna ubojstva ljudi druge nacije i druge vjere.

ndh uputnica

Ono što se dogodilo prije 70 godina je vječna je priča o borbi dobra i zla u čovjeku. O moralnom čovjeku u nemoralnom društvu… Treba biti sposoban sagledati istinu i sve detalje istine u cjelini i biti pošten i pravedan prema sebi da bi se takav mogao biti prema drugima i obrnuto’, rekao je Milanović.

Istaknuo je i kako je zbog takvih iskustava iz prošlosti bitno da u školama imamo predmete kao što je građanski odgoj ne bi li se djecu podučilo različitostima, piše Dnevnik.hr.

Ovaj se Dan obilježava diljem Europe, a u najvećem broju europskih zemalja za datum obilježavanja izabran je 27. siječnja. Na taj dan 1945. Crvena armija oslobodila je 7.500 zatvorenika koje su za sobom ostavili nacisti u koncentracijskom logoru Auschwitz u Oświęcimu u Poljskoj.

jasenovac

Tog se datuma ovaj Dan sjećanja obilježava i u Republici Hrvatskoj. Hrvatska je u studenome 2005. postala stalnom članicom Radne skupine za međunarodnu suradnju na području obrazovanja, sjećanja i istraživanja o holokaustu, a pojačana je osobito obrazovna djelatnost u tom smislu.

U Izraelu, koji Dan sjećanja na holokaust obilježava u proljeće, od ove se godine istoga dana obilježava Nacionalni dan borbe protiv antisemitizma. Izraelske škole, vojska, javne institucije i mediji provode posebne programe koji se bave antisemitizmom u svijetu.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...