Početna - IZDVOJENO - Slavi se Cvjetnica
Foto: web

Slavi se Cvjetnica

Maslinove grančice, ali i različite vrste cvijeća tražile su se na tržnicama diljem Hrvatske. Uoči Cvjetnice mnogi su željeli kupiti simbol mira, maslinovu grančicu. Običaji su različiti diljem Hrvatske, pa tako u hrvatskom primorju od maslinova lišća pletu grančice, što postaje i turistička atrakcija.

Cvjetnica je blagdan spomen na taj Isusov ulazak koji se vrši ophodom ili svečanim ulazom. Vjernici u rukama drže palmine ili maslinove graničice, ali mogu i neke druge zelene grančice ili cvijeće, u čast Kristu pobjedniku. Svećenik blagoslovi grančice uz riječi: “Svečanim ophodom i klicanjem pratimo danas Krista Kralja: daj nam po njemu stići u nebeski Jeruzalem gdje on živi i kraljuje u vijeke vjekova!”

“Jelica, maslina i cvijeće idu na blagoslov ujutro i poslije nosi se na groblje”, otkriva sinjanka Marija Mantak. Diljem Hrvatske blagdan Cvjetnice obilježava se na drugačiji način. ‘Ja imam samo maslinovu grančicu i to čuvamo dok se ne presuši, do druge godine’, rekla je stanovnica grada Zagreba.
“Mi smo kod kuće recimo od svake voćke nosili grančice to je kod nas u Međimurju takav običaj, nije bilo maslinovih grančica”, otkriva Milka Posavec.
U Gorskom kotaru, pak, običaj je da se grančica ne unosi u kuću. ‘Vjerovanje je pučko pobožnost da se ne unose štetočine i slično nego se grančice zataknjuju za vrata, znači za ulazna vrata ili iznad štale’, rekao je Josip Tomić iz Liča u Gorskom kotaru.
A vrijedne žene u Crikvenici plijenile su pozornost prvih turista, od lišća i maslinovih grančica plele su prave pletenice.

Običaj blagoslova grančica i procesije na Cvjetnicu počeo je u 4. st. u Jeruzalemu. U Rimu je od 9. st., a odatle se proširio po cijelom svijetu.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...