Početna - IZDVOJENO - Snježana Prijić – Samaržija preuzela rektorsku funkciju Sveučilišta u Rijeci
prijic

Snježana Prijić – Samaržija preuzela rektorsku funkciju Sveučilišta u Rijeci

Na Građevinskom fakultetu u Kampusu na Trsatu u četvrtak je održana svečana inauguracijska sjednica rektorice Sveučilišta u Rijeci Snježane Prijić Samaržija. Nova rektorica na dužnost je stupila prije dvadesetak dana, a na današnjoj svečanosti dosadašnji rektor Pero Lučin i simbolički je, predajom rektorskog lanca, brigu o Sveučilištu predao novoj rektorici.

Snježana Prijić – Samaržija druga je rektorica u povijesti riječkog Sveučilišta, a geslo pod kojim će voditi Sveučilište sljedeće četiri godine jest „Otvoreno sveučilište za otvoreni svijet“.

Na svečanosti inauguracije kojoj su prisustvovali članovi akademske zajednice, članovi Rektorskog zbora Republike Hrvatske, predstavnici iznozemnih sveučilišta, izaslanici predsjednice Republike Hrvatske i predsjednika Vlade Republike Hrvatske, gospodarstvenici i drugi ugledni gosti , prisustvovao je i gradonačelnik Vojko Obersnel.

Gradonačelnik Obersnel zahvalio je dosadašnjem rektoru Lučinu na odličnoj suradnji proteklih godina. – Kao rektor i kao znanstvenik gospodin Lučin usmjeravao je riječko Sveučilište ka suvremenim tokovima, što je solidna baza i vjetar u leđa daljnjem razvoju Rijeke i cijelog našeg kraja – kazao je gradonačelnik.

Novoizabranoj rektorici , koja je u protekla dva mandata obnašala dužnost prorektorice za studije i studente,  gradonačelnik je poželio puno uspjeha u radu.
– Uvjeren sam u stručne i moralne kompetencije nove rektorice, iskreno joj čestitam na izboru u ime svih Riječanki i Riječana i osobno ime.  Vjerujem da ćemo ovaj njezin prvi mandat zajedno odraditi i zajedno predstaviti Rijeku  Rijeku Hrvatskoj, Europi i svijetu kao Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine – kazao je gradonačelnik . Obersnel je u svom obraćanju okupljenima podsjetio na partnerski odnos Grada Rijeke i Sveučilišta dodajući da je ta sinergija doprinijela razvoju i Rijeke i Sveučilišta. –Naše sveučilište čvrsto grabi prema cilju, biti u najboljih 5600 europskih sveučilišta, a Grad jednako čvrsto podupire te planove – naglasio je gradonačelnik . Obersnel je posebno istaknuo kako se uspješni gradovi uvijek prepoznaju po uspješnim, progresivnim i ambicioznim sveučilištima. – Rijeka zasigurno ima veliki poticaj da se razvije u još uspješniji grad koji svoju budućnost vidi u znanju, inovacijama i novim tehnologijama, u mladima i integraciji znanosti i poduzetništva – kazao je gradonačelnik Obersnel na inauguracijskoj svečanosti rektorice Prijić – Samaržija.

U inauguracijskom govoru nova je rektorica istaknula da osjeća veliku odgovornost prema nasljeđu koje joj je ostavljeno zahvaljujući pritom svom prethodniku i ranijim rektorima, kao i djelatnicima akademske zajednice,  na svemu što su učinili za razvoj riječkog Sveučilišta. Zahvalila je i vanjskim dionicima Sveučilišta, gradonačelnicima i načelnicima, županu, gospodarstvenicima koji su podupirali Sveučilište.

– Svi vi pomogli ste graditi našu viziju sveučilišta treće generacije, koje je iz učionica i laboratorija iskoračilo u tzv. realni svijet.- kazala je Prijić- Samaržija. Govoreći o svom programu „Otvoreno Sveučilište za otvoreni svijet“ nova rektorica naglasila je kako uvijek valja imati na umu da  Sveučilište  nije bilo kakva institucija.

– Ono je stjecište najobrazovanijih ljudi u društvu, znanstvenika i umjetnika koji svoje životne eksperimente posvećuju stalnom i neprekidnom usavršavanju na dobrobit društva. Moramo biti svakog trenutka svjesni svoje ogromne privilegije, ali i moći i odgovornost koju imamo u oblikovanju mišljenja, vrijednosti društva. Jedina stvar koje se uistinu moramo bojati je bezimeni, nerazumni i neopravdani strah i malodušnost koja se uvlači u nas, da u suvremenom svijetu vrijednosti svečilišta, izvrsnosti u znanosti i obrazovanosti nisu važne. – naglasila je nova rektorica posebno ističući da se nikad ne smije posustati u vjerovanju u vrijednosti obrazovanja i znanosti, u javno dobro koje samo obrazovanje i znanost donosi.

Ističući kako Sveučilište ima misiju obrazovanja, misiju znanosti i misiju javne odgovornosti nova rektorica istaknula je kako istinski vjeruje u individulanu i institucijsku hrabrost i pozvala sve na zajedništvo, međusobno uvažavanje i suradnju

– Europa 2020 postavila je tri cilja: pametan, održiv i uključiv razvoj: pametan rast je onaj koji se oslanja na znanost, obrazovanje i tehnologije; održiv onaj koji uvijek na umu ima širu sliku, buduće generacije i resurse; uključiv rast je onaj koji obuhvaća sve ljude, koji smanjuje siromaštvo, nejednakost i nepravde. To Sveučilište ne može činiti samo, moramo se udružiti i družiti. Lokalno, nacionalno i internacionalno. – zaključila je Prijić – Samaržija u svom inauguracijskom govoru.

Grad Rijeka

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Sutra u Matuljima akcija dobrovoljnog darivanja krvi

Gradsko društvo Crvenog križa, sutra, 24. rujna organizira akciju dobrovoljnog darivanja krvi. Ovo je sjajna prilika za sve one koji ...