Početna - IZDVOJENO - Spomenik „Plamen mira“ postavljen na Šetalištu Franje Josipa

Spomenik „Plamen mira“ postavljen na Šetalištu Franje Josipa

Spomenik „Plamen mira“, kao simbol mira i poklon građanima Opatije, svečano je otkrila  nadvojvotkinja Herta Margarete Habsburg-Lothringen u prisustvu gradonačelnika Ive Dujmića te gostiju iz Austrije, Mađarske i Hrvatske, a svečanost je bila uvertira u glazbeno-scensku manifestaciju „Carski grad“.

Na Obalnom šetalištu Franje Josipa u blizini plaže Lipovica u subotu, 21. srpnja svečano je otkriven spomenik „Plamen mira“, koji su u ime istoimene zaklade Opatiji i svim njenim građanima i gostima donirali nadvojvode Herta Margarete i Sandor Habsburg-Lothringen. Svečanosti su uz predstavnike zaklade i gradonačelnika Opatije Ive Dujmića,  prisustvovali i njegovi zamjenici Vera Aničić i dr.sc. Emil Priskić, diplomatkinja koja je djelovala u Hrvatskom veleposlanstvu u Beču dr.sc. Zdenka Weber, počasni građanin Opatije iz zbratimljenog mađarskog grada Balatonfüreda Miklós Takács, direktorica hotela Miramare Martina Riedl, delegat zaklade za BiH Dzaner Arnaut, predstavnici K.u.k. Regimente te mnogi drugi gosti iz Austrije, Mađarske i Hrvatske, a svečanost je započela „Serenadom Opatiji“ u izvedbi Klape Mirakul.

– Velika mi je čast i zadovoljstvo upravo na ovoj šetnici, koja nosi ime po caru Franji Josipu, pozdraviti članove obitelji Habsburg – nadvojvode Hertu Margaretu i Sandora Habsburg-Lothringen. Gradovi Beč i Opatija imaju zajedničku povijest i Opatija je na to ponosna, što je i dokazala time što najljepša i najduža šetnica nosi ime Franje Josipa. Naša je zadaća nastaviti i produbiti prijateljske odnose Opatije i Beča te nas raduje što je „Plamen mira“ našao svoje mjesto u Opatiji. Prisjećajući se slavne prošlosti, kada je Opatija bila poznato lječilište i odmorište Austro-Ugarske Monarhije, pozvali smo da nam se u ovom svečanom trenutku pridruže i naši prijatelji iz mađarskog Balatonfüreda. Posebno me veseli što se ovaj svečani događaj odvija upravo za vrijeme manifestacije „Carski grad“, koja će Opatiju vratiti u slavnu prošlost, kazao je gradonačelnik Dujmić.

“Plamen mira” (“Flamme des Friedens”) dodjeljuje austrijska neprofitna organizacija “Verein zur Förderung des Friedens” koja promovira mir u svijetu, a spomenik je otkrila predsjednica zaklade Herta Margarete Habsburg-Lothringen, koja je istaknula da je Opatija prvi hrvatski grad koji je dobio ovaj vrijedan simbol mira.

– “Plamen mira” daje nam hrabrost i snagu za odgovorne zadatke koje svaki čovjek preuzima na sebe. Skulptura je izrađena od drveta i pričvršćena na postolje od kamena. Drvo simbolizira hrabrost, snagu, toplinu, ljepotu i originalnost, a kamen predstavlja čvrstoću, izdržljivost i dugoročnost. Veseli me što je spomenik našao svoje mjesto na ovom povijesnom mjestu. On povezuje ne samo narode bivše Monarhije već i narode cijelog svijeta, istaknula je Habsburg-Lothringen.

Nakon otkrivanja spomenika dodijeljene su i plakete „Plamen mira“, i to gradonačelniku Ivi Dujmiću za promoviranje mira i prijateljstva između Beča i Opatije, ali i Austrije  i Hrvatske, zatim  diplomatkinji dr.sc. Zdenki Weber za dugogodišnju suradnju te mladom Dzaneru Arnautu, delegatu zaklade, koji je kao šestogodišnji dječak za vrijeme rata stigao u Beč iz Bosne, uvijek rado pomagao razne dobrotvorne udruge te već petnaestak godina dovodi austrijske turiste u Hrvatsku i Opatiju. Značke „Plamen mira“ primili su kao simbol zahvale za podupiranje rada udruge i promicanje prijateljstva direktorica Hotela Miramare Martina Riedl, počasni građanin Opatije Miklós Takács iz Mađarske te pripadnici K.u.K regimente kao čuvara povijesti.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Na Prvenstvu Hrvatske u karateu David Milinovich iz Jurdana osvojio 1. mjesto

Iako pod posebnim uvjetima održano je Prvenstvo Hrvatske u Karateu za kadete, juniore i U 21 održano u dvorani mladosti ...