Početna - IZDVOJENO - Sportsko edukativna manifestacija „Košarka – Dijabetes 1:0“
dan dijabetesa
foto: Grad Rijeka

Sportsko edukativna manifestacija „Košarka – Dijabetes 1:0“

Uoči Svjetskog dana dijabetesa, u organizaciji Udruge dijabetičara Mellitus i Košarkaškog kluba Kostrena u subotu, 12. studenog, u Kostreni će se održati Sportsko edukativna manifestacija „Košarka – Dijabetes 1:0“. Akcija je osmišljena radi podizanja svijesti građana o šećernoj bolesti, koja sve češće pogađa djecu i mlade, ali i o važnoj ulozi koju sportska aktivnost ima u njezinoj prevenciji i liječenju.

Prema podacima za 2015. godinu, od šećerne bolesti bolovalo je 13.200 osoba, no u statistikama je posljednjih godina sve više djece i mladih, upozorila je pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Ankica Perhat na konferenciji za medije na kojoj je, zajedno s Aleksandrom Marović iz Udruge dijabetičara Mellitus i Sinišom Kuharićem iz Košarkaškog kluba Kostrena, najavila Sportsko edukativnu manifestaciju što će se ove subote održati u Kostreni.

„Od šećerne bolesti godišnje oboli do stotinjak djece, i zbog toga je posebno važno javnosti skrenuti pozornost na činjenicu da se bolest može jako dobro kontrolirati ako se na vrijeme prepozna i počne liječiti kako u starijoj dobi ne bi ostavila teže posljedice“, rekla je pročelnica Perhat, dodajući da su sportska aktivnost i kretanje ključni u njezinoj prevenciji i liječenju.

Manifestacija će se održati u Sportskoj dvorani Kostrena. Cijeli dan igrat će se košarka, a paralelno se odvijati okrugli stol o šećernoj bolesti među najmlađom populacijom te kontrolno mjerenje šećera na štandu Udruge Mellitus.

Manifestacija počinje u 14 sati mini basket turnirom u kojem će, kao posebni gost, sudjelovati Dubravko Šimenc, proslavljeni vaterpolist koji je svoju sportsku karijeru izgradio usprkos šećernoj bolesti. Nakon toga održat će se revijalna utakmica malih košarkaša OŠ Kostrena i OŠ Čavle, utakmica mlađe Kadetske lige između KK Kostrena i KK Škrljevo te seniorska utakmica košarkaške A2 lige Zapad. Kontrolno mjerenje šećera u krvi i tlaka trajat će od 14 do 16.30 sati, a zatim započeti edukacija za trenere, predavanje i okrugli stol “Djeca s dijabetesom i sport”.

U zabavnom dijelu programa posjetitelji će moći sudjelovati u humanitarnoj akciji „Koš za koš! Pokažite svoje umijeće i pomozite rad udruge Mellitus“, tako što će svatko tko želi moći pogađati koš i za to donirati pet kuna. Za svaki pogođeni koš sponzor će donira još 5 kuna. Uslijedit će zajedničko puštanje balona u spomen na Eni i kao simbol podizanja svijesti o dijabetesu. U sklopu programa nastupit Ivan Njegovan u pratnji zbora OŠ Čavle te plesna skupine Sirius.

Za vrijeme cijele manifestacije u holu dvorane bit će izloženi razni umjetnički predmeti dostupni za kupnju na principu donacije, rad učenika OŠ Kostrena, OŠ Čavle, Udruge i sponzora.

Na sam Svjetski dan dijabetesa, u ponedjeljak 14. studenog, na Korzu će od 9 do 12 sati biti organizirano besplatno mjerenje šećera, akcija na koju se građani svake godine odazivaju u velikom broju.

Pokrovitelji manifestacije su Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, Općina Kostrena i drugi.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Kastavski umirovljenici završili tečaj informatike

Dvadesetak članova Udruge umirovljenika i starijih osoba Kastav završilo je program informatičkog obrazovanja u organizaciji Zajednice tehničke kulture PGŽ-a. U ...