Početna - IZDVOJENO - Sve je spremno za 43. izdanje Marunade
marunada

Sve je spremno za 43. izdanje Marunade

Ovogodišnja ”fešta od maruna” započet će u subotu, 8. listopada, mimohodom od hotela Bristol do Trga slobode gdje će se u 11.30 sati održati svečano otvaranje. Nastupit će Puhački orkestar Lovran, Dječji vrtić Lovran, Folklorni ansambl ”Zora” iz Opatije, Učenički dom Lovran te Dječji dom ”Ivana Brlić Mažuranić” iz Lovrana. Nakon toga fešta će se preseliti u Liganj gdje će već od 11 sati za zagrijavanje biti zadužen DJ Vedran, nakon čega će ga od 12 do 14 sati na pozornici zamijeniti Klapa Opatija. Poslijepodnevnu ”šihtu” od 15 do 19 sati odradit će Edi Lazarić, Kokonić & Makso, a navečer nastupaju Zastoj Band te Masters Band. Nedjeljni program tog vikenda također će otvoriti DJ Vedran od 11 sati, a od 12 do 16 sati posjetitelje će zabavljati kvartet Asi. Tamburaški sastav Arija iz Senja nastupit će od 16 do 18 sati, a večernji dio programa pripast će bandu Marinero.

– Prema riječima uzgajivača ovogodišnji marun nije se još otvorio, ima ga dovoljno, ali je plod sitan, kazao je u uvodnom djelu tiskovne Branislav Petković, zamjenik općinskog načelnika, uz najavu da će se i ove godine štampati majice s prepoznatiljivim motivom maruna koje će se podjeliti svim učesnicima i volonterima.

– Cijena maruna još nije formirana, a kako su uzgajivači najavili kretat će se između 40 i 50 kuna za kilogram. Također, ovim putem želim se zahvaliti Primorsko-goranskoj županiji koja i ove godine pomaže sa sto tisuća kuna koji su namijenjeni očuvanju maruna – tj. za tri radionice te za čišćenje stabala i orezivanje. Moram istaknut da je prošle godine vrlo uspješno provedena akcija orezivanja stabala u kojoj je sređeno 90 stabala. Predbilježbe za orezivanje i kupnju sadnica su u tijeku, pa pozivam svih da nam se jave, a ujedno se vrše prijave za sadnice maslina i lovransku trešnju, dodao je Petković.

– Kao nositelji proizvodnje kolača u vrijeme Marunade mi ćemo početi s proizvodnjom kolača već ovog vikenda. U ponudi ćemo imati kocku i kuglicu od maruna, kesten pire, roladu, tortu i ježiće od maruna. U objektima Liburnia riviera hotela u Mošćenčkoj Dragi, Lovranu te kavani Pallace i na terasi hotela Kvarner ovog vikenda kreće ponuda slastica od maruna. Moram posebno istaknut da u najavi imamo veliki broj grupa koji će ciljano doći u hotel Excelsior na kolače i kavu, a interes je toliko velik da za jedan dan imamo najavu dolaska 300 gostiju iz drugih objekata samo na slastice od maruna napomenuo je Željko Rolih direktor hotela Excelsior.

– Prvi i drugi vikend marunade ima nešto slobodnih mjesta u hotelima u Lovranu, dok treći odnosno završni vikend, kada nam je na rasporedu Lovran svi kapaciteti su popunjeni, pogotovo naš najveći hotel – Excelsior. To su tradicionalno bus grupe iz Austrije, Njemačke te Italije i Slovenije. Također, na marunadu nam dolaze turisti iz Zagreba, Karlovca i Varaždina, što pokazuje da je interes za ovu manifestaciju standardni za ovo doba godine, istaknuo je Vojko Brubnjak, direktor TZ Lovran.

– Ovo nam je deseta godina da sudjelujemo na Marunadi u Lovranu. Ove godine startamo 10. listopada u galeriji Laurus kada se otvara izložba retrospektive radova Likovne radionice Grad. Uz promociju bojanke ‘Popituraj lovrasnki marunić’ koja je nastala u suradnji s općinom Lovran. Ove godine pridružili smo se obilježavanju Marunade u Dobreću s prigodnom radionicom, istaknula je Sanja Škorić iz DND-a Opatija uz napomenu da ove godine očekuju više od 800 mališana i pozivaju sve da im se pridruže.

U petak, 21. listopada, glavni dio programa bit će Mića Marunada, čije će se jubilarno 10. izdanje održati od 13 do 18 sati, a uključivat će radionice za djecu i prigodan dječji program u organizaciji DND-a Opatija.

– Marunada tradicionalno spaja grad Opatiju i općinu Lovran već desetljećima i zajednički se radi na promociji kulturnog dobra tj. maruna, čime se stvara neki brand koji se nastoji očuvati, istaknuo je Gordan Filinć, koji je najavio program u Dobreću uz opasku da pripremaju poseban program kako se marunada obilježava u starim konobama i kućama.

U subotu 15. i nedjelju 16. listopada, glavni program Marunade seli se u Opatiju, odnosno Dobreć, gdje će od 14 sati nastupiti grupa Lucky Band, u 20 sati zamijenit će ga Ansambl Roka Žlindre iz Slovenije, a od ponoći do 1 sat ujutro trajat će ”pijana ura na rakija baru”. Nedjeljni program bit će, barem u jutarnjim i ranim poslijepodnevnim satima, posvećen najmlađima, jer od 11 do 16 sati održat će se Kreativna radionica za djecu u organizaciji Društva ”Naša djeca” Opatija. Puhački orkestar Lovran nastupit će točno u podne, a nakon njih na bini će se izmijeniti grupa Point od 13 sati, Mići Čakavci od 14.30 sati i tamburaši od 15 sati, da bi se u 17 sati ponovo vratila grupa Point koja će posjetitelje zabavljati do ranih jutarnjih sati. U međuvremenu, od 15.30 sati održat će se radionica izrade kolača od maruna, a od 12 do 17 sati trajat će organizirani posjet autohtonim konobama s degustacijama vina, maruna, kolača od maruna i ostalih proizvoda od maruna za čiji će se obilazak moći prijaviti na dva info punkta.

Pusno društvo Toronjera ove godine je domaćin godišnje skupštine Hrvatske udruge Karnevalista.

To je udruga koja ove godine slavi 20 godina svog postojanja i mislim da će ovo biti dobra prilika da se taj jubilej u Lovranu i proslavi Udruga je oformljena prije 20 godina i okuplja 47 karnevalskih gradova diljem naše zemlje što će reći i udruge u tim gradovima. Udruga ima za cilj da okuplja karnevaliste te da se duh karnevala kao jedno kulturno povijesno nasljeđe pokuša prenijeti na mlade da se ta užanca sačuva. Mi smo još na proljeće dali zahtjev za domaćinstvom, a smatrali smo a je Marunada izvrsna prilika da se Lovran promovira diljem Hrvatske. Iz tog razloga odabrali smo vikend kada nam je fešta u Lovranu, a 22. listopada, u hotelu Lovran održat će se sjednica Predsjedništva Hrvatske udruge Karnevalista te maškarano druženje sudionika godišnje skupštine Hrvatske udruge Karnevalista. Također organiziramo odlazak svih sudionika u Liganj na šetnicu maruna, etnografsku zbirku i posjet pčelaru Kožulu, nakon čega slijedi povratak u Lovran uz posjeti kući Lovrasnskega guca i sakralnim objektima te šetnjom uz more, rezimirao je Radovan Trinajstić iz Pusnog družtva Toronjera.

Posljednji vikend Marunade pripada Lovranu, i ove godine taj će završni dio fešte trajati tri dana, tijekom kojih će se održati i mini-sajam autohtonih proizvoda s područja Grada Petrinje.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Kastavski umirovljenici završili tečaj informatike

Dvadesetak članova Udruge umirovljenika i starijih osoba Kastav završilo je program informatičkog obrazovanja u organizaciji Zajednice tehničke kulture PGŽ-a. U ...