Početna - IZDVOJENO - Srbi traže zabranu proslave Oluje
dan oluje
foto: web

Srbi traže zabranu proslave Oluje

Srbija je jučer zatražila od Međunarodnog suda pravde da osudi Hrvatsku za genocid nad hrvatskim Srbima u Oluji, naredi joj plaćanje žrtvama i zabrani proslavu državnog blagdana kojim se obilježava pobjeda u toj akciji u kolovozu 1995. godine.

Zahtijevaju i da se ukine Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja 5. kolovoza, kada se u Hrvatskoj obilježava pobjeda Oluji kao legitimnoj akciji oslobađanja dotad okupiranih teriotorija. Na srbijanskoj strani su ‘brojni dokazi’, a na hrvatskoj ‘teška retorika’, Saša Obradović je šef srbijanskog pravnog tima koji je dodao i posljednje obraćanje 17-članom sudskom vijeću posvetio žrtvama i nestalima među kojima, nisu članovi obitelj političara koji su izazvali događaje s početka devedesetih. Beograd traži 1748 Srba, a Zagreb 865 Hrvata nestalih u četiri ratne godine. Po riječima Saše, aktualna hrvatska vlada ne čini dovoljno za povratak izbjeglih Srba čija je ‘biološka izdrživost’ ugrožena, jer je većina povratnika starije od 65 godina. Iznio je podatke po kojima su Srbi prije Drugog svjetskog rata čini dvadeset posto hrvatskog stanovništva, a danas samo četiri posto.

Usmena rasprava u postupku ‘Hrvatska protiv Srbije’ završava u utorak kada će završnu riječ iznijeti hrvatski pravni tim.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Prikupljanje božićnih drvaca na prostoru Grada Opatije

Nakon proteka božićno-novogodišnjih blagdana Komunalac d.o.o. organizirano prikuplja božićna drvca. Molimo građane da božićna drvca odlože pokraj vlastitog  spremnika za ...