Početna - IZDVOJENO - Sretan rođendan: KD Zora danas slavi punoljetnost
web

Sretan rođendan: KD Zora danas slavi punoljetnost

Na današnji dan 1997. godine u  Opatiji je svoja vrata otvorila zgrada Kulturnog doma Zora. U 18 godina svog postojanja KD Zora uvrstila se u neizostavni dio svakodnevnog života za većinu građana.

Prijašnja zgrada Zore u potpunosti je obnovljena, odnosno  izgrađen je potpuno novi objekt po projektu arhitekta Zdeslava Surine.

U novoj zgradi smjestili su se Gradska knjižnica i čitaonica Viktor Car Emin, Folklorni ansambl Zora, opatijske mažoretkinje, a svoje mjesto promašli su i umirovljenici.

Domar u KD Zora Mirko Šuša ističe da u je u „Zori“ u 18 godina održano 1018 skupova. Ugostila je mnoga poznata i manje poznata, ali vrijedna imena s područja kulture – pisce, slikare, zatim političare, ugostila je dvorana  brojne izložbe, omogućila održavanje radnih sastanaka, konferencija i svih vrsta skupova koji zanimaju širu javnost.

Knjižnica i čitaonica V.C. Emina stalni stanar Kulturnog doma Zora postala je 30.rujna 1997.godine. Od tada, taj dan obilježava se kao Dan Knjižnice.

Uz sve potrebne sadržaje knjižnice, preseljenjem u novu zgradu organizirana je studijska čitaonica koja je u starom prostoru dijelila mjesta s čitaonicom tiska. Također su ostvareni bitno bolji uvjeti rada dječjeg odjela – HALUGICA, koji je smješten na galeriji.

Programe šire i u dvoranu, pa se tako organiziraju mnogobrojni književni susreti, znanstvena i druga predavanja – od onih o nutricionizmu ili pak  astronomiji do predavanja o stripu; prate ih edukativne radionice i zabavni događaji. Samo u zadnjih nekoliko mjeseci  gostovali su tu pred brojnom publikom Tereza Kesovija, Aleksandar Stanković, Mani Gotovac…

I opatijski Folklorni ansambl Zora našao je svoje mjesto,  i tako završio lutanje po  Opatiji bez svog kutka.  FA Zora ove godine navršava punih 67 godina svog postojanja, rada i napredovanja.

U prostoru zgrade KD „Zora“ na 704 metara četvornih smjestili su se  poslovni prostori koje koristi 11 tvrtki. Parking ispred zgrade se vikendima iznajmljuje za vrijeme održavanja vjenčanja i sl. Premda osnovna ideja kada se kretalo u gradnju nove zgrade koja će poboljšati standard građana i zadovoljiti javne potrebe nikako nije bila profitabilnost, već upravo suprotno – ova je zgrada bila potrebna da bi u njoj primjereno stanovala kultura i društvene djelatnosti – „Zora“ je i kroz ovaj mali segment poslovanja uspjela spojiti financijsku održivost sa društvenom nadgradnjom.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Natječaj za dodjelu stipendija učenicima i studentima za školsku/akademsku godinu 2020./2021.

Na temelju članka 16. Odluke o stipendiranju učenika i studenata (“Službene novine Primorsko-goranske županije“ broj 34/15), članka 44. Statuta Grada ...