Početna - IZDVOJENO - Srijeda na Liburnia Film Festivalu- Opatija hrvatski doku-centar
lff

Srijeda na Liburnia Film Festivalu- Opatija hrvatski doku-centar

Opatija je cijeli utorak disala dokumentarce, a ništa drugačije neće biti ni u srijedu. 14.Liburnia Film Festival, festival hrvatskog dokumentarnog filma, nastavlja se još jednom Kavom s autorima filmova koji su prikazani u glavnom programu noć prije, dokumentarnim popodnevom u Villi Antonio uz Claustru i predavanjem„Antička i kasnoantička baština Rijeke i okolice“, radionicom za djecu Kako nas film vara te, naravno, cjelovečernjim dokumentarnim programom.

Program u konkurenciji na Maloj ljetnoj pozornici

Program u konkurenciji na Maloj ljetnoj pozornici (Ljetna pozornica Opatija) započinje (20:30)dokumentarnim prvijencem pulskog umjetnika Josipa Ivančića Pina, koji film Ti si mići mići mrav potpisuje kao i.j.piNO. Nakon eksperimentalnog ostvarenja, liburnijska publika imat će priliku prvi put u Hrvatskoj pogledati Tanku liniju. Potresni dokumentarac, nastao u hrvatsko-talijanskoj produkciji, koji tematizira uzroke i posljedice ratnih silovanja, najavit će hrvatska koproducentica filma Dijana Mlađenović i protagonisticaBekiraHasečić, predsjednicaudruge„Žena – žrtva rata“ koja okuplja silovane žene i muškarce i bori se za procesuiranje zločina na bosanskim i Haaškom sudu.

Drugi blok filmova, koji počinje u 22:30) otvara dokumentarni portret Sanja. Redateljica Nikica Zdunić razotkrit će gledateljima unutarnji svijet jedne dizajnerice u ostvarenju nagrađenom Posebnim priznanjem u regionalnoj konkurenciji na 12. ZagrebDoxu. Drugu godinu zaredom Vjekoslav Gašparovićnatječe se za LFF-ove nagrade. Nakon prošlogodišnjeg S Vama kroz život u kojem se bavio procesom nastanka mesnih prerađevina, ove godine u šestominutnom 201507STDR-L, koji na LFF-u ima svjetsku premijeru, proučava proces nastanka biljnih pripravaka.

Večer će zatvoriti Treći Arsena Oremovića koji se bavi najvažnijom sporednom stvari na svijetu – nogometom. Novinar i filmski kritičar propituje privatizaciju hrvatskog nogometa te istražuje namjere političara i čelnika Hrvatskog nogometnog saveza kroz razgovore s brojnim akterima nogometne sportske scene. S onima koji su s njim željeli razgovarati.

Popratni program

Najmlađi uz stručno vodstvo Vande Kreutz i AneHušman nastavljaju istraživati filmske varke na besplatnoj radionici Kako nas film vara koja se provodi u sklopu Restartove Filmske početnice, namijenjene predškolcima i osnovnoškolcima koji žele ući u svijet filma i medijskog stvaralaštva. A za nešto starije, organizatori su pripremili još jednu Kavu s autorom u Caffe baru Eugenian (festivalsko okupljalište) i dokumentarno popodne u Villi Antonio gdje ćemo pogledati Claustru lokalne filmske ekipe.

Ana Golja i Helena Traub iz opatijske Udruge Žmergo, u suradnji s AlešomSukom iz Udruge Ukus, snimili su film o zaboravljenoj arheološkoj baštini iz doba kasne antike. Mnogima nepoznata, Claustra je najveći rimski građevinski i vojničko-obrambeni sustav iz 2/2 3. i 4. st. s područja današnje Hrvatske i Slovenije.Nakon projekcije, Petra PredoevićZadković s Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Rijeci održat će predavanje „Antička i kasnoantička baština Rijeke i okolice“.

Goste i festivalski tim poslije projekcija može se pronaći na after partyju u Caffe baru Eugenian.

Petodnevna festivalska ulaznica može se kupiti za 30, a dnevna za 15 kuna. Ulaz na sva popratna događanja (u Caffe baru Eugenian i Villi Antonio) je slobodan.

  1. Liburnia Film Festival organizira Udruga Liburnia Film Festival, suorganizatori su Restart i Udruga Delta, a partner Festival Opatija. Prijatelji festivala su Filmaktiv, Institut dokumentarnog filma iz Praga i Balkan DocumentaryCenter. Program se izvodi uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra, Društva hrvatskih filmskih redatelja, Grada Opatije, Primorsko-goranske županije, Turističke zajednice grada Opatije, brojnih prijatelja festivala te, naravno, vjerne festivalske publike.

Traileri:

Claustrahttps://youtu.be/SjK5o9H1leg

Tanka linijahttps://vimeo.com/143133146

Trećihttps://youtu.be/yWr9D2qbtzA

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Preuređenje trga i šetnice u Iki

Gradu Opatiji odobrena su bespovratna sredstva u iznosu od 1.112.375,00 kuna za „Interpretaciju 300 let škvera va Ike“. Sredstva je ...