Početna - IZDVOJENO - Što je obilježilo Rijeku u 2014.?
Korzo Rijeka
web

Što je obilježilo Rijeku u 2014.?

Na službenim stranicama Grada Rijeke objavljeno je što se sve radilo, investoralo, organiziralo i što je obilježilo Rijeku u 2014. godini:

Tijekom 2014. godine Grad Rijeka i njegova komunalna i trgovačka društva samo u najvažnije i financijski najizdašnije projekte uložila su preko 300 milijuna kuna, kazao je na redovnoj konferenciji za novinare riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, koji je izdvojio projekte poput izgradnje POS-ovih stanova i novih dječjih vrtića, ulaganja u projekte vodovoda i odvodnje, ali i nabavku novih autobusa Autotroleja te nastavak uređenja Starog grada.

 Govoreći o značajnim investicijama u protekloj godini, gradonačelnik je podsjetio na posljednju – proteklog tjedna uručeni su ključevi stanarima zgrade izgrađene kroz program poticane stanogradnje na Hostovom bregu. Tijekom 2014. izgrađeno je i stanarima predano 175 novih stanova na Drenovi i Hostovom bregu, a investiciju vrijednu 90 milijuna kuna,  vodila je Agencija za poticanu stanogradnju Grada Rijeke, koja je od svog osnutka do danas izgradila 400-tinjak stanova. S programom POS-a, gdje se Grad Rijeka uključuje kao investitor komunalne infrastrukture, nastavlja se i dalje – u pripremi je natječaj za odabir izvođača za infrastrukturne radove na Martinkovcu, gdje se početak radova na izgradnji 90-ak stanova očekuje u prvoj polovici iduće godine.

U sferi predškolskog odgoja samo u 2014. godini otvoreni su i uređeni novi vrtići, Radost na Turniću i Mavrica na Pehlinu. Značaj ove investicije vrijedne 24 milijuna kuna nije samo u povećanju kapaciteta Dječjeg vrtića Rijeka za oko 150 mjesta, već i u činjenici da je otvaranjem dva nova vrtića otvoreno 15 novih radnih mjesta. U proteklih nekoliko godina je u izgradnju i uređenje vrtića uloženo preko 75 milijuna kuna, s time da će se u 2015. godini provoditi opsežni radovi na rekonstrukciji vrtića Đurđice i Morčići, čime će se kapacitet vrtića povećati za oko 300 mjesta.

U suradnji s Hrvatskim cestama pokrenut je opsežan projekt sanacije državnih cesta koje prolaze kroz Rijeku, u sklopu kojeg je postavljeno gotovo 10 kilometara novog asfaltnog sloja uz niz zahvata na saniranju baznog sloja prometnica, u što je uloženo nešto više od 13 milijuna kuna. Suradnja s Hrvatskim cestama nastavlja se u 2015. godini, kad će se uređivati  Adamićeva ulica, Ulica Riva i Krešimirova ulica, za koje je u ovoj godini izrađena dokumentacija za nešto opsežnije infrastrukturne radove.

Jedan od najvećih investitora tijekom 2014. bilo je KD Vodovod i kanalizacija, koje je samo u prošloj godini investiralo oko 140 milijuna kuna, od čega nešto više od 130 milijuna kuna na području Rijeke, a ostatak na području riječkog prstena. Najveći zahvat je bila izgradnja kanalizacijskog sustava u zaleđu Rijeke, na području Svilnog, Orehovice i dijela općine Čavle, uz izgradnju vodovodnih i kanalizacijskih ogranaka u drugim dijelovima grada. ViK nastavlja s investicijskim ciklusom vrijednim 124 milijuna kuna, u sklopu kojeg će uglavnom biti izgrađena nedostajuća kanalizacijska mreža u rubnim dijelovima grada. Oko 100 milijuna kuna financira se iz zajma Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a ostatak putem Europske investicijske banke. Paralelno se za aplikaciju za povlačenje sredstava iz EU priprema projekt dogradnje sustava odvodnje aglomeracije Rijeka s izgradnjom novog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda s unapređenjem s mehaničke na biološku obradu otpadnih voda. Vrijednost projekta procjenjuje se na 1,2 milijarde kuna, što ovaj projekt čini jednim od najvećih u vodno-komunalnom sektoru u Hrvatskoj.
“Očekujem da bi aplikaciju mogli predati u prvoj polovici sljedeće godine, što znači da bi do kraja 2015. g. mogli dobiti odobrenje za pokretanje ovog izuzetno velikog projekta, kojim bi do 2019. bili stvoreni uvjeti da se svaka kuća na području Rijeke te Viškova, Kastva i Čavala, spoji na kanalizacijsku mrežu,” kazao je gradonačelnik Obersnel.

Tijekom 2014. godine KD Čistoća nabavilo je nekoliko novih vozila, a uskoro se očekuje i isporuka prvih vozila za prikupljanje otpada koja će kao pogonsko gorivo koristiti prirodni stlačeni plin, a koja će ujedno biti i prva vozila u kojima će biti moguće biti prikupljati različite vrste otpada. U tu svrhu već je nabavljeno 2550 kontejnera zapremine preko tisuću litara, od kojih su neki već postavljeni u gradu, a drugi će biti postavljeni tijekom narednih nekoliko mjeseci, čime će u potpunosti biti omogućena primarna selekciju otpada. Također, početkom godine se očekuje i isporuka dva mobilna reciklažna dvorišta. Ukupna vrijednost ovih investicija Čistoće iznosi oko 10 milijuna kuna, od čega je 40 posto osigurano putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Paralelno je pripreman i projekt izgradnje plinogenreatora na saniranom odlagalištu Viševac, čijom će se realizacijom u 2015. godini omogućiti da se sav metan ubuduće koristi za proizvodnju električne energije.

Što se tiče ostalih investicija komunalnih društava, svakako valja spomenuti Autotrolej, koji je investirao gotovo 34 milijuna kuna u nabavku 15 novih autobusa. Nadalje, 10 autobusa je preinačeno da uz dizel mogu koristiti i plin, a u 52 autobusa su ugrađeni i klima uređaji čime se podigao standard prijevoza u autobusima. Ovih dana potpisan je ugovor za nabavku još 11 autobusa, od toga 9 na stlačeni prirodni plin, među kojima po prvi put i 4 zglobna autobusa, i 2 autobusa koja će i dalje koristiti plin kao pogonskog gorivo.

Tijekom 2014. godine nastavljeno je uređenje Starog grada. U uređenje Arheološkog parka s uključenim sredstvima za istraživanje, uloženo je 15 milijuna kuna, a krenulo se i uređenje Koblerovog trga, na kojem bi radovi vrijedni 7 milijuna kuna trebali završiti krajem siječnja 2015. godine. U posljednjih nekoliko godina u uređenje ulica Starog grada uloženo je više od 30 milijuna kuna.

Koristeći sredstva spomeničke rente obnovljene su lučke dizalice na riječkom lukobranu, a od drugih važnijih investicija gradonačelnik Obersnel je izdvojio uređenje Cvetkovog trga na Drenovi te otvaranje prvog parka za pse, kojem će se uskoro pridružiti još jedan.

“U segmentu kulture posebno bih istaknuo kandidaturu Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine, koja je uslijedila nakon usvajanja kulturne strategije i sveobuhvatnog predstavljanja koncepta kandidature. Nadalje, u ovoj godini stvorili smo uvjete da Palach počne funkcionirati u nešto izmijenjenim okolnostima, ali praktično s istim sadržajem, a u ex Bernardiju stvara se i inkubator kreativne industrije, za što su dobivene značajna sredstva EU,” istaknuo je riječki gradonačelnik.

Što se tiče ulaganja u sport, izvršene su pripreme za pokretanje izgradnja novog stadiona na Kantridi i novog nogometnog kampa na Rujevici.
“Potpisan je predugovor o pravu građenja, čime je Grad preuzeo značajne obveze u izgradnji infrastrukture. Kamp napreduje dobrom dinamikom i očekuje se da će biti izgrađen u prvoj polovici iduće godine, a nakon toga očekuje se izgradnja novog stadiona na Kantridi”, kazao je gradonačelnik Obersnel, istaknuvši i niz drugih investicija u domeni sporta: postavljanje novog presostatskog balona na Bazenima Kantrida te umjetne trave na igrališta u sklopu SRC Belveder i OŠ Srdoči.

Godinu je obilježio izuzetan iskorak Rijeke u turističkom smislu. S obzirom na to da je zabilježen rast broja dolazaka i noćenja za 18 posto u odnosu na prethodnu godinu, radi se o rekordnoj godini u posljednja dva desetljeća, u kojoj se Rijeka prometnula u apsolutnog lidera po porastu noćenja i dolazaka na području Primorsko-goranske županije.
“Po neslužbenim podacima, do 29. prosinca zabilježeno je 46 posto noćenja i dolazaka više nego u prosincu 2013., što znači da je do sada u Rijeci boravilo više od 7 i pol tisuća gostiju, što je u okvirima smještajnih kapaciteta Rijeke izuzetan podatak,” rekao je gradonačelnik, dodavši kako će uzlaznom trendu pogodovati i izgradnja novog turističkog naselja na Kostabeli. Radovi vrijedni 50 milijuna eura trebali bi krenuti u prvoj polovici 2015. godine.

U 2014. godini Grad Rijeka je treći put zaredom u projektu kojeg je udruga GONG provodila u suradnji s Udrugom gradova proglašen najtransparentnijim gradom u Hrvatskoj.

 

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

(FOTO) Pogledajte kako je bilo na “Mićoj marunadi Dobreć”

Manifestacija “Mića marunada Dobreć – da se užance ne pozabe” okupila je mnogobrojne posjetitelje svih generacija koji su uživali u ...