Početna - IZDVOJENO - Stožer za obranu hrvatskog Vukovara prikupio potpise za referendum
Vukovar referendum
foto: Emica Elveđi/Cropix

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara prikupio potpise za referendum

U ponoć je završilo prikupljanje potpisa građana za referendum koji je inicirao Stožer za obranu hrvatskoga Vukovara s ciljem promjene zakonodavnoga okvira koji regulira pravo nacionalnih manjina na uporabu njihova jezika i pisma, a prema gruboj procjeni Stožera, prikupljen je dovoljan broj potpisa.

Prema gruboj procjeni, ali doista gruboj, mislim da smo prikupili dovoljan broj glasova, čak možda i deset posto više od potrebnog – potvrdio je Vlado Iljkić, zadužen u Stožeru za pravna pitanja.

Stožer je potpise počeo prikupljati 17. studenoga i to na oko 2000 popisnih mjesta u cijeloj Hrvatskoj, u čemu im je pomagalo oko pet tisuća volontera. Kako neslužbeno doznajemo prikupljeno je više od 500.000 potpisa.

Stožer traži raspisivanje referenduma kako bi se izmijenio članak 12. Ustavnog zakona o pravim nacionalnih manjina koji regulira prava nacionalnih manjina na ravnopravno uporabu jezika i pisma. Stožer traži da to pravo nacionalna manjina ostvaruje kada njezini pripadnici čine najmanje polovinu stanovnika jedinice lokalne samouprave, državne uprave i pravosuđa, a ne 30 %, kako je regulirano Ustavnim zakonom.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...