Početna - IZDVOJENO - Studeni- mjesec borbe protiv raka
Mjesec borbe

Studeni- mjesec borbe protiv raka

Svake godine u studenom obilježava se Mjesec borbe protiv raka. Tim povodom Liga protiv raka Primorsko-goranske županije i Klubovi liječenih od zloćudnih bolesti, u suradnji s Odjelom gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb priređuju niz javnoznanstvenih i stručnih predavanja.

U vrijeme kada od tumora u Republici Hrvatskoj godišnje oboli preko 20.000 stanovnika, a od raka umire 13788 (Izvor: Bilten za rak HZJZ) potrebno je sve aktivnosti usmjeriti na očuvanje zdravlja i prevenciju bolesti, kao i ranije otkrivanje bolesti te ujedno nastojati omogućiti oboljelima konstantno visoku kvalitetu provjerenih i učinkovitih načina liječenja, kao i sve oblike podrške i potpore tijekom i nakon liječenja.

Liga protiv raka je dragovoljna udruga utemeljena 1966. godine s ciljem educiranja i organiziranja raznih aktivnosti usmjerenih na promociju zaštite zdravlja prvenstveno na prevenciju raka i zloćudnih oboljenja, pomoć u osiguranju kvalitete života i boravka oboljelih u zdravstvenim ustanovama za vrijeme dijagnostike i liječenja, kao i nužne medicinske i ostale opreme.

Liga u Primorsko-goranskoj županiji djeluje kroz podružnicu od 1967. godine. Aktivnosti se provode u sklopu Lige protiv raka i njezinih klubova bolesnika -Kluba laringektomiranih osoba, Kluba oboljelih od leukemija i limfoma i Kluba “MIRTA” liječenih od ginekoloških zloćudnih bolesti, te Grupe za psihološku pomoć i podršku, u suradnji sa Gradom Rijeka, srodnim udrugama i državnim institucijama koje djeluju na istim aktivnostima.

Ciljevi Lige su edukacija javnosti o važnosti prevencije i liječenja raka i zloćudnih oboljenja, svi oblici pomoći i podrške društva oboljelima, te pomoći u osiguranju kvalitete liječenja, života i boravka oboljelih za vrijeme dijagnostike i liječenja, kao i osiguranja nužne medicinske i ostale opreme, te pomoć u rehabilitaciji u daljnjem životu.

Edukacijska predavanja u studenom održat će se u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke:

u utorak, 10. studenog 2015., u 18 sati: Mogu li promijeniti sebe i time utjecati na bolest? – Koraljka Matić, dipl.prof: Neurolingvističko programiranje i zdravlje.

u četvrtak, 19. studenog 2015., u 18 sati: Dišem zdravim i punim plućima – Ani Mihaljević Ferari, dr.med: Nove spoznaje i načini liječenja raka pluća, ima li nade?

u utorak, 24. studenog 2015., u 18 sati: Zdravim navikama protiv zloćudnih bolesti – Barbara Čandrlić, dr.med: Što mogu učiniti JA, sada, za sebe, u borbi s malignom bolešću. Može li zdrav stil života biti naš saveznik u bolesti?

u ponedjeljak, 30. studenog 2015., u 18 sati: Cijena modernog življenja: plaćamo li već danak većim pobolom od raka? – prim.dr.sc. Ira Pavlović-Ružić, dr.med: Što trebamo znati o prevenciji, pojavnosti i liječenju raka debelog crijeva.
U okviru svoje redovite cjelogodišnje aktivnosti, Liga protiv raka PGŽ poziva sve kojima je potreban savjet, pomoć i podrška da se jave na telefon 051 338-091, ili da dođu osobno u prostorije Lige u Rijeci, na Jadranskom trgu 4.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...