Početna - IZDVOJENO - Studeni u Astronomskom centru Rijeka
web

Studeni u Astronomskom centru Rijeka

Redovni program od 4. do 18. studenog 2014.:

Redovni program od 18. do 29. studenog 2014.:

a)    Filmovi:

–    Povratak na Mjesec: zauvijek (NOVO), srijedom u 18 sati;
–    Povratak na Mjesec: zauvijek (NOVO), četvrtkom u 19,30 sati;
–    Vibrato, petkom u 20,30 sati;
–    Povratak na Mjesec: zauvijek (NOVO),, subotom u 19,30 sati;

b)    Interaktivne (live) prezentacije:
–    Planeti Sunčeva sustava, utorkom u 18 sati;
–    Vodič noćnim nebom – jesen; petkom u 19,30 sati;
–    Matineja za najmlađe: Priča o zvijezdama, subotom u 11 sati.
(Filmovi su sinkronizirani na hrvatski jezik)

Zvjezdarnica: subotom u 20,30 sati (ovisno o vremenskim uvjetima)

*Organizirane grupe (škole, vrtići, turisti i dr.) – po dogovoru (filmovi, live prezentacije).

Izvanredni program:

–    od 11. do 15. studenog, Meteorski potok Leonidi, 10-minutna interaktivna (live) prezentacija, prije početka redovnog programa
Detaljne informacije o novom programu ovog mjeseca:
Novost ovog mjeseca u programu Astronomskog centra Rijeka je premijerno prikazivanje filma Povratak na Mjesec: zauvijek. Film prati odvijanje natjecanja Google Lunar XPrize, natjecanje koje je organizirao Google kako bi se do kraja 2015. godine poslalo letjelicu na Mjesec. Osim o timovima mladih znanstvenika koji su se prijavili na 30 milijuna dolara vrijedno natjecanje kako bi pokušali spustiti svoje letjelice na površinu Zemljinog prirodnog satelita, gledatelji će se prisjetiti posljednje misije Apolla, Apolla 17, upoznati se sa zahtjevnošću spuštanja na Mjesec kao i njegovim resursima koji bi se mogli iskoristiti za trajno naseljavanje Mjeseca.
Film trajanja 23 minute kreiran je od NSC Creativea kako bi promovirao Google Lunar XPrize. Sama ideja o takvom natjecanju krenula je od činjenice da su za veliki pothvat kao što je spuštanje na Mjesec potrebna značajna financijska sredstva, a povijest je pokazala da vlade zemalja nisu efikasno utrošila sredstva na istraživanje Svemira. Velika tvrtka kao što je Google osigurala je fond od 30 milijuna dolara za privatnu tvrtku koja uspije: izraditi letjelicu koja će sigurno sletjeti na površinu Mjeseca, putovati 500 metara iznad, ispod ili po Mjesečevoj površini, i poslati 2 signala s Mjeseca (”Mooncast”) natrag na Zemlju.
Sikronizaciju za film napravio je Tonski studio Maraton, prijevod je pripremila Kristina Rebić, a tekst je čitao poznati stand up komičar Ivan Šarić.
Program u planetariju Centra, kao i dosadašnjih mjeseci, prilagođen je svim dobnim uzrastima; tako je program utorkom prilagođen djeci vrtićke dobi i djeci nižih razreda osnovne škole dok je srijedom program prilagođeni djeci viših razreda osnovne škole. Program za odrasle na programu je od četvrtka do subote.

Prodaja ulaznica: Astronomski centar Rijeka; Sveti Križ 33, Rijeka; www.kulturaplus.com; cijene ulaznica za planetarij: 20 kuna za odrasle; 10 kuna za djecu, studente i umirovljenike. Cijene ulaznica za zvjezdarnicu: 10 kuna.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...