Početna - IZDVOJENO - Studentske ideje prenamjene ex motela Panorama
Ex motel Panorama
web

Studentske ideje prenamjene ex motela Panorama

U ex motelu Panorama na Pavlovcu prezentirana su studentska idejna arhitektonska rješenja prenamjene danas potpuno ruinirane zgrade, koju Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora kao vlasnik objekta namjerava urediti i pretvoriti u Mediteranski edukacijski centar izvrsnosti (MECI).

Županijska komora Rijeka početkom 2015. godine pozvala je studente pete godine arhitektura u Zagrebu i Ljubljani da ponude idejna arhitektonska rješenja objekta i okoliša budućeg Mediteranskog edukacijskog centra izvrsnosti. Pod mentorstvom prof. ldisa Turata i prof. Gorana Rake s Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu te prof. Tadeja Glažara s Fakulteta za arhitekturu iz Ljubljane studenti su izradili 17 radova, koji su predstavljeni javnosti na jednodnevnoj izložbi u bivšem motelu Panorama.

Motel Panorama jedan je od tri motela koje su duž jadranske obale izgrađeni po zamisli arhitekta Ive Vitića, na temelju čega je nedavno i dobio status nepokretnog pojedinačnog kulturnog dobra Ministarstva kulture RH. U objektu su djelovali i savezni centri za obrazovanje instruktora te unapređenje ugostiteljstva i turizma, početkom Domovinskog rata zgrada je postala dom izbjeglicama, nakon čega je prepuštena propadanju.
“Iako je danas ex hotel Panorama ruglo koje nikome ne služi na čast, sadašnje vodstvo Županijske komore Rijeka pokrenulo je niz inicijativa za uređenje objekta. Tijekom 2014. godine riješena većina imovinsko-pravnih odnosa te se razmatraju tri modela realizacije budućeg MECI-ja – putem sredstava EU fondova, kroz javno-privatno partnerstvo ili, ako se na te načine ne uspiju pronaći sredstva, Županijska komora Rijeka namjerava vlastitim sredstvima  uredi centar. Vjerujem da će za dvije do četiri godine na Pavlovcu niknuti moderan centar za edukaciju ne samo kadrova u ugostiteljstvu i turizmu, već i brojna druga zanimanja,” kazao je predsjednik Županijske komore Rijeka Vidoje Vujić, koji se ujedno gradovima Rijeci i Opatiji zahvalio na podršci u rješavanju problema ex motela Panorama.

Vujić iz izrazio nadu kako će studentska idejna rješenja poslužiti kao inspiracija arhitektima koji će osmišljavati budući MECI te istaknuo kako Županijska komora Rijeka provodi niz aktivnosti kako zgrada do početka realizacije edukacijskog centra više ne bi predstavljala ruglo na ulazu u Rijeku, Opatiju i Matulje. Stoga je nedavno iz nje odvezeno oko 700 kubika smeća, a uskoro će se na njezinom pročelju pronaći reklamni panoi.

U ime Grada Rijeke prezentaciji studentskih radova prisustvovali su zamjenik riječkog gradonačelnika Marko Filipović, pročelnik Odjela za urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Srđan Škunca te pročelnik Odjela za kulturu Ivan Šarar.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...