Početna - IZDVOJENO - Stvoren novi regionalni div

Stvoren novi regionalni div

Tri povijesna trenutka dogodila su se prošli tjedan kad je odlučeno da se državno Croatia osiguranje (CO) proda rovinjskoj Adris grupi.

1. Koalicijska Vlada je nakon dvije godine potpisala svoju prvu privatizaciju.
2. Prvi put u dvadeset godina jedna je velika hrvatska kompanija preuzela drugu veliku domaću tvrtku.
3. Prvi čovjek Adris grupe Ante Vlahović je nakon godina i godina ‘niskog starta’ da odradi jednu tako veliku akviziciju, to i učinio.

Adris grupa, čiji je temelj duhanski biznis (TDR) jedan je od najvećih investitora u Hrvatskoj: dosad su ulagali u luksuzne hotele i turistički biznis (Maistra), uzgoj i preradu ribe (Cromaris), razvijaju trgovinu i distribuciju (iNovine), imaju vlastitu tvornicu za proizvodnju ambalaže (Istragrafika). Prema Adrisu, čiji se godišnji profit redovito kreće najmanje oko pola milijarde kuna, prvenstveno zahvaljujući TDR-u, sve ove godine mnoge manje tvrtke u Hrvatskoj gledaju sa zavišću i pritom im se stalno upućuje pitanje: kad će tu silnu lovu uložiti u nešto zvučno?

Tijekom svog poslovanja zadnja dva desetljeća Adris je u različite stvari uložio barem pet milijardi kuna. No, svejedno se i dalje od uspješnih Rovinjana očekivala jedna jaka akvizicija. I eto, dočekali smo i taj dan. U Rovinju kažu da su se dosta lomili oko visine ponude.

Kako se priča s privatizacijom CO-a otegnula a u Sloveniji je u međuvremenu najavljena privatizacija Triglav osiguranja, činilo se čak da bi Adrisov novac umjesto u Zagrebu mogao završiti u susjednoj državi.

Ipak, CO je na bubanj stavljen prije Triglava i tako i ‘uhvaćen’ u Adrisovu mrežu. O tome što dalje, ostaje li i Triglav dalje kao meta, u Rovinju nisu htjeli komentirati.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...