Početna - IZDVOJENO - U subotu na Kantridi humanitarna akcija za mladog košarkaša, Koga briga za Matiju?
matija

U subotu na Kantridi humanitarna akcija za mladog košarkaša, Koga briga za Matiju?

Lani osnovana humanitarna udruga »Koga briga« koja je vrlo uspješno bila organizirala plivački maraton »S prasca na prasca« s kojeg je cjelokupni prihod bio uplaćen za, kako se kasnije ispostavilo, iznimno uspješnu operaciju kralježnice jednog od najboljih plivača »Force« Matea Miletića, jučer je na Kantridi, u Morskom prascu imala radni dogovor povodom svoje ovogodišnje akcije. Ovog je puta sve usmjereno za poboljšanje kvalitet života i liječenja mladog košarkaša KK Kastav, Matije Katalinića. Stoga, akcija nosi naziv »Koga briga za Matiju«.

– Za razliku od lani kad smo znali koliko se novca mora prikupiti, ove godine situacija je nešto složenija. Matija Katalinić je na žalost obolio od osteosarkoma i trenutno se, zajedno s majkom Dijanom nalazi na liječenju u Zagrebu. Riječ je o mladom košarkašu kod koga je do bolesti došlo, najvjerojatnije jer se tako nešto sa sigurnošću ne može tvrditi, upravo zbog sportske ozljede. Matija je naime imao veliku rupturu mišića koja se unatoč njegovim doslovno molbama za pomoć nije ispravno medicinski tretirala te je, ponavljam najvjerojatnije, došlo do opake bolesti. Matija stoga inzistira da ovogodišnja akcija prije svega bude usmjerena na senzibiliziranje javnosti i relevantnih društveno-političkih instanci te dakako zdravstvenih ustanova na obavezu pojačanog nazora ozljeda mladih sportaša, istaknuo nam je Luka Brnčić, plivački trener, vrsni sportski pedagog i jedan od ključnih ljudi i ovogodišnje humanitarne »Koga briga« akcije koja će se održati iduće subote, 10. rujna.

Da tragedija u obitelji Katalinić, koja je inače u nezavidnoj materijalnoj situaciji, bude još i veća, prije nekoliko tjedan umro je otac Josip tako da je opstanak obitelj u kojoj se nalazi i teško bolesni Matija, uistinu u rukama svih nas, društvene zajednice koja u ovom trenutku ni u kom slučaju ne smije okrenuti glavu od problema svojih bližnjih.

A za razliku od prošlogodišnje akcije kad se plivalo »S prasca na prasca«, točnije s Bivia na Kantridu gdje se nalaze ugostiteljski objekti MP2 i Morski prasac, a čiji je vlasnik Damir Čargonja Čarli i ove godine jedan od »stupova« organizacije, ove je godine program znatno širi. Početak je na platou ispred stadiona Kantrida predviđen već za deset sati kada počinje košarkaški turnir.

– Na za to određenom prostoru bit će postavljena dva koša. Na jednom će razigravati ekipe od po tri igrača, svrstanih u tri dobne skupine, dok će se na drugom izvoditi permanentna slobodna bacanja. Ekipe koje se prijave uplaćivat će određenu kotizaciju, dok će se svako slobodno bacanje plaćati po pet kuna, također u humanitarne svrhe. Kraj turnira predviđen je za 16 sati nakon čega svi selimo na Bivio gdje će u 17 sati krenuti tradicionalni humanitarni plivački maraton, pojasnio nam je Siniša Kuharić, košarkaški trener specijaliziran za rad s djecom s poteškoćama u razvoju, od prije nekoliko dana i trener drugoligaša KK Kraljevica koji se zajedno s Matijinim matičnim klubom Kastvom i čitavom županijskom košarkaškom zajednicom uključio u organizaciju ovogodišnje manifestacije.

Humanitarno događanje će ove godine biti ujedno i pravi festival sporta. Kako je naime poznato, 10. rujna se obilježava tradicionalni Hrvatski olimpijski dan. Riječki sportski savez će ga ove godine, a riječ je o predstavljanju velike obitelji sportova koji djeluju u Rijeci, upriličiti u isto vrijeme dok traje humanitarni »Koga briga« turnir, na istom mjestu, na platou oko stadiona Kantrida. Očekuje nas dakle uistinu buran i zanimljiv sportski dan, naglašeno humanitarnog karaktera. Stoga pokažimo i ove godine da smo uz iznimne mlade ljude, Sanju Polić, Denisa Jakusa, Alberta Siroticha i Matea Miletića, invalide ali i vrhunske sportaše, osnivače udruge »Koga briga« koja se usitinu nesebično brine za sve one kojima je pomoć potrebna, a da su pritom i aktivni sportaši. Pokažimo svojim dolaskom na Kantridu te kupnjom majica, koje će biti tiskane posebno za tu prigodu, ili nekim drugim načinom uplate sredstava za pomoć Matiji da nas je – itekako briga.

I: Novi list

matija

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Kastavski umirovljenici završili tečaj informatike

Dvadesetak članova Udruge umirovljenika i starijih osoba Kastav završilo je program informatičkog obrazovanja u organizaciji Zajednice tehničke kulture PGŽ-a. U ...