Početna - IZDVOJENO - Šuker: Plaćaju se helikopteri, a onda se čudite vanjskom dugu
ivan šuker
web

Šuker: Plaćaju se helikopteri, a onda se čudite vanjskom dugu

Hrvatski sabor je zasjedanje u srijedu započeo stankom. Stanku su tražili HDZ-ovci te nezavisni Damir Kajin. Ivan Šuker (HDZ) je tražio stranku zbog očitovanja ostanju javnog duga koji je prema podacima Hrvatske narodne banke krajem ožujka bio 49,34 milijardi eura.

Kajin je tražio stanku zbog Istarskog ipsilona. Kaže kako je već izrađena dokumentacija te su riješeni imovinskopravni odnosi pa mu nije jasno zašto se još čeka s investicijom

– Podaci o rastu inozemnog duga u prva tri mjeseca 2015. godine za gotovo 2,7 milijardi eura ili 5,7 posto su alarmantni, a taj dug u najvećoj mjeri generira upravo država, upozorio je Šuker nakon stanke.

– Financiraju se raznorazni letovi helikopterima i slične stvari i onda vam je jasno zašto raste vanjski dug. Prije svega onaj tko bi se trebao gospodarski ponašati a to je država se ne ponaša niti po pravilu bilo kakve struke, a kamoli po pravilu dobrog gospodara – kazao je Šuker i dodao kako je javni dug krajem ožujka dosegnuo 49,34 milijardi eura, a najviše su rasle obveze u sektoru opće države – za 1,3 milijarde eura.

– Udio opće države u vanjskom dugu u pretkriznim godinama bio oko 24 posto, a sada je veći od 34 posto. Rast duga opće države nas treba zabrinuti, on razbija sve fame o sjajnim pokazateljima Hrvatske. To su alarmantne činjenice – ustvrdio je Šuker.

 Nezavisni Damir Kajin ponovno je zatražio da se Istarskom ipsilonu da status kakav imaju Pelješki most i zračne luke u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku, odnosno da se njegova izgradnja financira novcem iz EU fondova.

–   Ipsilon se gospodo mora graditi. Postoje dvije solucije. Znači prva je da ta obveza tvori dio javnoga duga. To bi značilo otprilike da bi se javni dug povećao za 1,3% na ovih 90% to je možda prehrabro očekivati od bilo koje odgovorne Vlade ili da se jednostavno krene u gradnju Istarskog ipsilona putem javno-privatnog partnerstva kako bi se izbjegle komplikacije sa EU glede javnoga duga – poručio je Kajin.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...