Početna - IZDVOJENO - Sumnjive transkacije novca s računa Nore Šitum
Nora Šitum
web

Sumnjive transkacije novca s računa Nore Šitum

Brojne su transkacije koje je udruga Hrabro dijete podizala s računa Nore Šitum, isplate su bile od nekoliko tisuća kuna, a bile su tu i transakcije u obliku donacija članovima obitelji, tajniku udruge…Od veljače do listopada 2013., kad je počeo nadzor, novac je podizan 41 put, a podignuto je ukupno 85.600 kuna.

2013.godine cijela se HRvatska ujedinila kako bi se prikupila potrebna sredstva za liječnje ove hrabre djevojčice Nore od zloćidne bolesti. IZnos koji se trebao prikupiti za liječenje u SAD-u bio je 3,3 milijuna kuna no u svega nekoliko dana skupilo se čak 8,4 milijuna kuna. Nora je bitku za život izgubila, a iako se iz ove hvalevrijedne akcije moglo ipak izvuči nešto pozitivni ona se pretvorila u skandal. Norini roditelji  Ivica Šitum i Đana Atanasovska su upozoravali na kriminalne radnje u udruzi koja je oročila četiri milijuna kuna preostalog novca, te čak i u travnju izgubila spor, prema izvodima koje posjedujeredakcija portala 24 sata ispada da su bili u pravu.

S bankomata je 8. ožujka 2013. udruga podigla 1000 kuna, dan poslije 2000 kuna, a 26. ožujka dva puta po 5000 kuna. Na dan kad je Nora izgubila bitku za život, 20. ožujka 2013. s računa udruge je Radio Psunju isplaćeno dva puta po 7500 kuna. U vlasništvu tvrtke je radio Nova Gradiška, čiji je direktor Željko Siladi, a glavna urednica njegova supruga Đurđa Siladi. Đurđa se u ulozi glasnogovornice pojavljivala i na konferencijama za novinare udruge Hrabro dijete. Nadalje, dan nakon Norine smrti s računa udruge isplaćena je potpora suprugu predsjednice udruge Marijanu Žužiću u iznosu od 2200 kuna, a isplate su nastavljene i u travnju. Transakcija od 17. travnja 2013. pokazuje kako je s računa isplaćena donacija Marijanu Žužiću od 1000 kuna i tajniku udruge Harisu Kapetanoviću od 2000 kuna.

U vrijeme dok su pokušali dokazati da u radu udruge postoje nezakonitosti i malverzacije, roditelji Nore Šitum su upozoravali na to da je udruga tajnika Kapetanovića stavila na plaću odmah nakon njihova odlaska u Ameriku, dok mu je prva plaća isplaćena u ožujku 2013. Osim plaće, dobiva i donacije, a to je iz izvoda koje posjedujemo vidljivo.

U udruzi Hrabro dijete tvrde kako Norin novac nije diran te da i dalje stoji na računu. No na zamolbu da nam dostave dokaz da je novac netaknut, tajnik udruge Hrabro dijete kaže da ga može dostaviti, ali ne prije četvrtka.

– Izvodi koji su javno objavljeni tiču se isključivo poslovanja naše udruge i to je pokušaj da nas se destabilizira. Nije istina da sam zaposlen temeljem Norina novca. Istina je da sam zaposlen iz novca koji proizlazi iz redovitog rada udruge – rekao je Haris Kapetanović. Majka preminule Nore, Đana Atanasovska, rekla je kako se novac prestao trošiti onoga dana kad su izašli sa svime u javnost.

– Dvije godine se borimo potpuno sami, a udruga nas razvlači u medijima kao pohlepne roditelje koji žele samo novac. Mi smo svoje bogatstvo zauvijek izgubili, ali odlučili smo ustati protiv ovakvog kriminala. Zbog toga danas plaćamo sudske troškove, dok institucije ne rade ništa – rekla je Đana.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Državni tajnik za sport Tomislav Družak posjetio Kastav

Na susretu je bilo govora i o važnoj ulozi sporta u krizi koju je izazvala pandemija koronavirusa Državni tajnik za ...