Početna - IZDVOJENO - Sutra dan ružičaste vrpce
Dan ružičaste vrpce
web

Sutra dan ružičaste vrpce

Dan ružičaste vrpce obilježit će se u subotu, 3. listopada u organizaciji Europa Donna Hrvatska, u pedesetak grada diljem Hrvatske. Zajedničko obilježavanje u Rijeci započet će u 10 sati šetnjom podrške ženama oboljelima od karcinoma dojke, od fontane na Jelačićevom trgu do Gradske uprave, gdje će točno u 12 sati sa balkona simbolično biti pušteni ružičasti baloni u znak sjećanja na žene koje su izgubile bitku s ovom opakom bolešću.

Kao i svake godine Udruga žena operiranih dojki Nada-Rijeka nizom različitih manifestacija obilježava mjesec borbe protiv karcinoma dojke, s ciljem prevencije ove bolesti, ali i pomoći oboljelima.

Obilježavanje Dana ružičaste vrpce održat će se u subotu, 3. listopada. Članice udruge i svi koji to žele, okupit će se u 10 sati kod fontane na Jelačićevom trgu, odakle će započeti šetnju podrške ženama oboljelima od karcinoma dojke, do Gradske uprave, gdje će točno u 12 sati sa balkona simbolično biti pušteni ružičasti baloni.

Članice Udruge Nada dijelit će od 9 do 16 sati na edukativno-prodajnom štandu na Korzu, informativni materijal o prevenciji raka dojke kao i o radu Udruge Nada, a simboličnom  humanitarnom prodajom ruža i ružičastih vrpci prikupljat će se sredstva za opremanje dnevne bolnice onkologije KBC-a Rijeka.

Helena Glibotić Kresina iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije rekla je kako je najčešći karcinom u ženskoj populaciji upravo karcinom dojke od kojeg najveći broj žena umire. Ali ako se otkrije na vrijeme, karcinom nije smrtonosan i uspješno se liječi. Upravo se obilježavanjem ovog Dana radi na prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke kako bi se broj smrtnih slučajeva smanjio.
Također je preporučila ženama jedan put mjesečno samopregled dojki, a nužna je i mamografija, rendgenska metoda pregleda dojki, svake dvije godine.

Marija Petković, dopredsjednica Udruge Nada je istaknula je kako je uzrok velikog broja smrtnih slučajeva upravo neznanje. „Nužno je educirati žene o ovom problemu. A Udruga Nada svojim programima prevencije i edukacije na tome uspješno radi“- rekla je Petković.

Klinički bolnički centar Rijeka se također uključio u program prevencije i ranog otkrivanja raka dojke besplatnim pregledima danas, 29. rujna, te 1. i 15. listopada u vremenu od 15 do 17 sati. Žene mogu bez uputnice obiteljskog liječnika doći na pregled, nakon čega će im biti uručen i edukativni materijal, a u slučaju da liječnik nađe neki problem, žene će u roku od tri dana biti naručene na pregled.
Nužno je da se žene koje bi htjele doći na pregled registriraju putem Udruge Nada na telefonski broj 051/ 371 – 062 i 051/ 371 – 049 kako bi se mogla oformiti grupa.

U odnosu na zapadne zemlje, kod nas je izražen veliki mortalitet pa je cilj ovakvih akcija smanjiti mortalitet kod oboljelih, a upravo je zato važna prevencija i rano otkrivanje raka dojki. Rak dojki pojavljuje se i kod 1-2% muškaraca i obično je riječ o najtežem obliku karcinoma.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...