Početna - IZDVOJENO - Sutra počinje nova kazališna sezona predstavom „Prvi put kad sam ti vidjela lice“, Opatija
prvi_put_lice_teatar_td

Sutra počinje nova kazališna sezona predstavom „Prvi put kad sam ti vidjela lice“, Opatija

”Do proljeća u sedam koraka” – novu kazališnu sezonu Festivala Opatija koja se održava u veljači i ožujku otvorit će u petak, 19. veljače Teatar &TD iz Zagreba, izvedbom predstave ”Prvi put kad sam ti vidjela lice”. Početak je u 20 sati u hotelu Imperial u Opatiji.

Prvi je to korak prema proljeću, naslovljen ”Što kad izgubimo uspomene?”, jer drama Olje Lozice bavi se vrlo osjetljivim pitanjem – degenerativnom mentalnom bolešću.

Borba s progresivnom degenerativnom bolešću glavne junakinje sjećanjima na trenutke proživljene s davnom ljubavi, tema je ove predstave koja je svoju praizvedbu imala nedavno, 9. prosinca prošle godine. Izniman odnos legendarne riječke glumice Olivere Baljak i osječkog glumca Gorana Guksića proteže se od nježne zaljubljenosti, pritajene tuge do profinjene sjete. Predstava na diskretan način otvara spoznaju da je put prema drugoj osobi lakše prijeći ako naučimo slušati ono što osjeća, a ne ono što osoba govori.

Važnu ulogu u predstavi, posve u skladu sa suvremenim istraživanjima u neurologiji, ima i glazba, sposobna prizvati sjećanja koja jezični dio mozga više ne kontrolira. Odatle i sam naziv izvedbe, prema proslavljenoj pjesmi ”Prvi put kad sam vidjela tvoje lice” u izvedbi Roberte Flack (1972), kojom predstava i završava – s neobično, upravo sanjarski otvorenim licem Olivere Baljak, zagledanim u nedogled nečega što se može iznova dogoditi svaki put kad sluša spomenutu pjevačku interpretaciju. Na ovaj način dubina sjećanja i dubina osobnog identiteta ostaju pohranjeni u glazbi, što je ponovno (čak i medicinski) važna poruka za sve koji imaju iskustva s Alzheimerom.

Ulaznice po cijeni od 80 kuna mogu se u pretprodaji kupiti u uredu Festivala Opatija na Ljetnoj pozornici,

Antikvarijatu Ex Libris u Rijeci te putem internetske prodaje na mojekarte.hr.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Novi prihodovni cenzusi i iznos jednokratne pomoći u Odluci o socijalnoj skrbi

Novost je i subvencija u iznosu 25 posto produženog boravka za djecu roditelja koji primaju dječji doplatak Grad Kastav uz ...