Početna - IZDVOJENO - Sutra počinje Women in Jazz festival
women in jazz

Sutra počinje Women in Jazz festival

U Rijeci će se od 11. do 13. studenog 2015. održati Women in Jazz festival u organizaciji Prostora Plus. Festival će donijeti nastupe pet jazz sastava impresivnih talijanskih jazzistica u veliku dvoranu Filodrammatice i HKD na Sušaku promovirajući izvrsnost glazbenica u ulozi liderica na području jazza.

Gošće festivala, poznate talijanske jazz umjetnice Monica Demuru (vokal), Milena Angelè (saksofon), Silvia Bolognesi(kontrabas), Cecilia Sanchietti (udaraljke) i Federica Zammarchi (vokal) nastupit će kao liderice u glazbenim skupinama s kojima će predstaviti svoje projekte.

Kao najava Women in Jazz festivala u ponedjeljak 9. studenog s početkom u 17 sati, održat će se razgovor na temu Žene u jazzu. Razgovor će tematizirati, osim samoga festivalskoga projekta, i pitanja edukacije i pozicioniranja glazbenica u jazzu, rodnih stereotipa, seksizama te u konačnici, politike u glazbi. U vremenu kada se o ženskim pravima razgovara na razini kvota, naše će nam sugovornice velikodušno dati uvid u svoje privatno i profesionalno iskustvo bavljenja jazz glazbom. Cecilia Sanchietti, talijanska udaraljkašica i liderica Circle Time te jedna od organizatorica projekta Women in Jazz udruge Mulab iz Italije, govorit će, među ostalim, o talijanskoj jazz sceni, dok će onu hrvatsku komparativno analizirati Lela Kaplowitz, cijenjena hrvatska jazz vokalistica. Razgovor će moderirati Kristina Posilović, feministkinja i književnica. Razgovor će se održati u ugodnoj atmosferiBook Caffea Dnevni boravak koji je često okupljalište riječke jazz publike i stalan domaćin jazz večerima četvrtkom.

Glazbeni dio festivala započinje u srijedu 11. studenog u 20:30 u velikoj dvorani Filodrammatice koncertom kontrabasistice Silvie Bolognesi i trubača Angela Olivieria i njihovom izvedbom Dialogue – duetskom formom glazbenog dijaloga koji se temelji na bluesu, jazzu i suvremenom jeziku improvizacije. Dialogue je glazbeni razgovor punog zvuka, a ipak lagan, ironičan i duhovit. U21:30 udaraljkašica i kompozitorica Cecilia Sanchietti predstavit će svoj posljednji projekt Circle Time izdan u ožujku 2015. za kojeg je većinu skladbi skladala u suradnji s Federicom Zammarchi i Davideom Grottellijem. Circle Time je svojevrsno istraživanje ravnopravne grupne komunikacije i alternativnih metoda komuniciranja, koje je polučilo filozofiju grupnog kružnog muziciranja koja kao polazište uzima interakciju ethna, jazza i afričke glazbe, dok kao metodu preuzima improvizaciju i ravnopravno sudjelovanje glazbenika različitog glazbenih porijekla.

U četvrtak, 12. studenog u HKD na Sušaku u 20 sati u suradnji s Jazz Time Rijeka Festivalom održat će se koncert Blastule– dueta osebujne vokalistice Monice Demuru i udaraljkaša Cristiana Calcagnilea uz posebnu glazbenu suradnju s Lelom Kaplowitz. Blastula je višejezični zvučni pravac koji posebnu pažnju stavlja na odnos između pisanja i improvizacije, drame i čistoga zvuka. Blastula je prekrasan, čist, neo-narativan i dramatičan performans. Blastulinu izvedbu karakterizira dojmljivost, dijaloška snaga osobne i univerzalne dubine s ogromnim brojem kombinatorskih mogućnosti, a uključuje impresivne interpretacije velikih glazbenica poput Bessy Smith, Nine Simone i Patty Smith.

Posljednji dan festivala, petak 13. studenog u Filodrammatici obilježit će koncerti koji odaju počast uzorima: u 20:30 mlada saksofonistica Milena Angelè s prvim bendom u kojem nastupa kao liderica otisnut će se u intimno glazbeno putovanjeResiliency s početaka svojih raznorodnih glazbenih utjecaja, lirski interpretirajući uratke Scotta LaFare, Harryja Nilsona, Bobbyja Hebbe i Depeche Modea. Nakon Milene Angelè, u 21:30 nastupit će Federica Zammarchi s projektom iz 2011 godine pod nazivom Jazz Oddity, jasno referirajući na Davida Roberta Jonesa, poznatijeg kao Davida Bowiea. Album je to za kojeg kritika kaže da je primjer shvaćanja glazbe kao totalne, bez podjela na glazbene pravce, glazbe koja se dekonstruira i ponovo izgrađuje u samoj glazbenici koja, izvodeći ili slušajući ju, sintetizira sva proživljena iskustva i doživljaje. Federici će se pridružiti i Laura Taglialatela, mlada vokalistica, pobjednica WinJazz natjecanja.

Poseban dodatak nastupima Cecilie Sanchietti i Milene Angelè bit će interdisciplinarna suradnja glazbenica i plesačica suvremenog plesa na temu Improvizacija koji će nastati kao rezultat radionice u organizaciji Prostora Plus s edukatoricamaLelom Kaplowitz, Kate Foley i Ivanom Kalc.

Women in Jazz – Žene u Jazzu međunarodni je projekt Mulaba iz Rima kojeg financijski podržava MIBACT Ministarstvo kulture Italije s ciljem promocije, razvoja i mobilnosti jazz glazbenica u Europi. Projekt nastoji potaknuti i promovirati vodstvo žena u sektoru koji je još uvijek pretežito orijentiran prema muškarcima, kako u Italiji, tako i u ostatku svijeta. ProjektWomen in Jazz želi doprinijeti razvoju mogućnosti i kreativnih razmjena za jazz glazbenice u drugim zemljama EU pa će se takotijekom studenog i prosinca 2015 godine održati turneja talijanskih jazzistica u Rijeci (Hr), Rimu (It), Londonu (UK) i Katowicama (Poljska).

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...