Početna - IZDVOJENO - Sutra predavanje …Abbazia raj u kom uviek proljeće vlada…
madona-opatija
Foto: FreePix.biz

Sutra predavanje …Abbazia raj u kom uviek proljeće vlada…

U godini 2016. kada slavimo doduše tiho i skromno, gotovo kao da nas nešto prijeći uzdići slavljem u najveće visine spisateljicu Ivanu Brlić Mažuranić, stogodišnjicu od prvog izdanja Hrvatskih priča iz davnina, eto prigode da kažemo koju o opatijskim impresijama Ivane Brlić Mažuranić.

Gotovo su znakoviti datumi, dani, mjeseci i godine vezani za Opatiju i život Ivane Brlić Mažuranić. Prva impresija je do sada neobjavljen dnevnički zapis sputovanja iz 1889. godine. U tome zapisu Ivana Brlić Mažuranić posjećuje prvi put Opatiju i to na sam njezin petnaesti rođendan 18.4.1889.godine. Opisuje Opatiju poput bajkovite oaze sklada prirodna i ljudskog, pridajući joj gotovo nestvarne konotacije oduševljene adolescentne romantičarke. Drugi opis Opatije je iz 1906. godine gdje, ponešto kritičkog duha odrasle dame iz viših sfera društva, ipak žali za negdašnjom nepatvorenom rustičnom arkadijskom Opatijom. Ova pripovijest objavljena je 1923.godine u zbirci Knjiga omladini. Osobita je zanimljivost što taj posjet Opatiji biva dokumentiran fotografijom  Ivane Brlić Mažuranić,njezina supruga i sina u fotografskom atelieru dvorskog fotografa Jelussich u Opatiji, pa nakon sto deset godina gledamo u oči opatijskoj zbilji nalik na bajku iz nekih davnih zauvijek prošlih vremena.

Predavanje će se održati u utorak10. svibnja 2016. godine s početkom u 18 sati u auditoriju Vile Antonio u Opatiji, iza hotela Pariz.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...