Početna - IZDVOJENO - Suvremeno rusko slikarstvo: Gostovanje moskovske galerije „Lorie“ u Hrvatskom muzeju turizma
web

Suvremeno rusko slikarstvo: Gostovanje moskovske galerije „Lorie“ u Hrvatskom muzeju turizma

Izložba se ostvaruje u suradnji moskovske galerije „Lorie“ i Hrvatskog muzeja turizma, a izložba će biti postavljena u Umjetničkom paviljonu „Juraj Šporer“, od 6.-28.5.2015. godine.

Na press konferenciji izložbu su najavili: vlasnik galerije „Lorie“ i kolekcionar g. Pavel Bulatov, gradonačelnik Grada Opatije g. Ivo Dujmić, kustosica gđica Lidija Strika, jedan od sponzora i vlasnik tvrtke Bevanda-Lido g. Zoran Maržić, i ravnateljica Hrvatskog muzeja turizma gđa Katarina Mažuran Jurešić.

Ravnateljica Mažuran Jurešić najavila je da u zajedničkom projektu Hrvatskog muzeja turizma i moskovske Galerije Lorie započinjemo seriju izložbi posvećenih ruskoj umjetnosti u Umjetničkom paviljonu „Juraj Šporer“.

Ruska umjetnička škola je znana i priznata širom svijeta te ostaje jednom od najjačih i najperspektivnijih umjetničkih škola. Ruski slikari snažno su utjecali na svjetsku umjetničku scenu, kulturu te novi umjetnički jezik i stil dvadesetog stoljeća.

Ova izložba predstavlja radove četrnaestoro ruskih umjetnika. Njihov je rad odraz našeg vremena, suvremen i aktualan. Različiti u svojim temama, načinima i stilovima, slike ovih autora donose svojevrsno razumijevanje suvremene umjetnosti u Rusiji. Autori su ugledni nacionalni umjetnici, akademici, članovi Udruge umjetnika i dobitnici prestižnih nagrada na polju umjetnosti. Najstariji autor koji će se predstaviti (1908-1965.), ujedno i koji nije živući) je Victor Ferber; a najmlađi je rođen 1986., Ilja Izjumov.

Pavel Bulatov je predstavio galeriju „Lorie“ koja se jednom od vodećih galerija u Moskvi i  čuva kolekciju slika priznatih i suvremenih ruskih umjetnika. Isto tako, galerija čuva kolekciju antikviteta i nakita te numizmatičku i falerističku kolekciju.

Nastavljajući kvalitetnu tradiciju kolekcionarstva, galerija „Lorie“ kontinuirano održava izložbe, upoznaje posjetitelje s novim trendovima i imenima te prezentira radove poznatih autora slika, crteža, fotografija te autora dekorativne umjetnosti i nakita. Također, jedan od glavnih ciljeva je promocija mladih talenata čiji su radovi dio izložbi, uključujući ih među radove renomiranih autora.

Galerija održava izlagačku aktivnost u Moskvi i drugim gradovima Rusije i Europe. Važno je istaknuti da je galerija sudjelovala u izložbama najvećih antičkih salona u Moskvi i Sankt Peterburgu, gdje su se izlagala djela renomiranih umjetnika sovjetske umjetnosti poput Victora Popkova, Igora Obrosova, Nikolaia Solomina, Solomona Boima, braće Tkačev, ViKtora Ciplakova, Jakova Romasa, braće Reuter i drugih. Isto tako, galerija „Lorie“ kontinuirano održava izložbe mladih ruskih umjetnika u raznim aktualnim izložbenim prostorima. Osim nadolazećih izložbi u drugim ruskim gradovima valja navesti i jedan od najzanimljivijih događaja u kojima sudjeluje galerija, a radi se o izložbi radova suvremenih umjetnika iz Moskve i Sankt Peterburga u moskovskom Muzeju dekorativne i primijenjene umjetnosti.

Gradonačelnik Dujmić je istaknuo važnost gostovanja ovako velike izložbe u Opatiji i zahvalio kako vlasniku galerije, tako i sponzorima koji su omogućili ovo gostovanje, osobito privatnim osobama iz Rusije koje žive u Opatiji i žele sudjelovati u kulturnom životu Opatije.

Lidija Strika, kustosica, je pružila kulturni kontekst značenja ruske umjetnosti kao začetnika mnogih umjetničkih zbivanja tijekom razdoblja moderne i suvremenog doba.

Zoran Maržić je zahvalio na mogućnosti da sudjeluju u realizaciji ove izložbe te se tako potvrde kao subjekt koji doprinosi kvaliteti grada.

Ravnateljica Mažuran Jurešić je zaključila press konferenciju najavom buduće suradnje s ruskom galerijom i uključivanje Hrvatskog muzeja turizma u njihove već započete projekte velikih međunarodnih izložbi, kao mogućnost gostovanja opatijskih i hrvatskih umjetnika u Moskvi.

Popis umjetnika koji će se predstaviti na izložbi „Suvremeno rusko slikarstvo“: Oksana Begma, Mihael Bogatirev, Mihael Brovkin, Nikolaj Burtov, Leonid Vajshlja, Vasilij Volkov, Valentina Globin, Sergej Krustalev, Šura Zuravleva, Ilja Izjumov, Pavel Rubinski, Nikolaj Silaev, Viktor Ferber, Katerina Jastrebova

 

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Natječaj za dodjelu stipendija učenicima i studentima za školsku/akademsku godinu 2020./2021.

Na temelju članka 16. Odluke o stipendiranju učenika i studenata (“Službene novine Primorsko-goranske županije“ broj 34/15), članka 44. Statuta Grada ...