Početna - IZDVOJENO - Svaki dan 500 radnih mjesta manje
posao traženje
arhiva

Svaki dan 500 radnih mjesta manje

Broj nezaposlenih 28.9.2015. bio je 258.850, a 9.10.2015. 263.981 – dakle 5.131 nezaposleni više za desetak dana.  Premijer Zoran Milanović najavio je u nedjeljnom objavljivanju programa  kako će prezentacija programa biti usredotočena na ono što su u ovih tri i pol godine pozicije učinili te na činjenice zbog kojih nešto nisu mogli učiniti.

Ipak, sve bi to bilo u redu kada u Hrvatskoj ne bi postojao Državni zavod za statistiku pod vrlo snažnim utjecajem politike. Direktno hr. je već pisao o je novim zakonom o zavodu za statistiku ravnatelj, koji je aktivan član jedne od stranaka aktualne pozicije, postao skoro pa nesmjenjiv.

I pravilno bi se bilo pitati je li to razlog što u svojim priopćenjima Državni zavod za statistiku tumači podatke vrlo fleksibilno u korist kampanje koalicije na vlasti? Naime, dok aktualna koalicija sa svih govornica najavljuje i komentira kako Hrvatska raste, praćena priopćenjima javnosti iz DZS-a, podatci EUROSTAT-a, HGK i hrvatskih europarlamentaraca, poput Ivane Maletić govore drugačije.

Eklatantan je primjer broj zaposlenih. Ministar Mirando Mrsić govori kako ova vlast otvara 500 radnih mjesta tjedno premda podatci pokazuju nikada manju zaposlenost. Radna mjesta se, dakle, doista otvaraju, no nešto više njih se zatvara, prema podatcima koje potkrjepljuje i najnoviji podatak Hrvatskog zavoda za zapošljavanje prema kojem se svaki tjedan na tom zavodu i privatnim agencijama pojavljuje petstotinjak potraživanja za radnom snagom manje.

Zaključimo, poslovna klima koju je ova vlast nastavila, usprkos svojim obećanjima iz Programa 21, pogodovala je njenom gušenju. Za detaljniju je analizu koji su sve postupci na to utjecali, osim fiskalnih, parafiskalnih i pravne poslovne nesigurnosti, piše Direktno hr.

Postoje dvije stvari koje su sigurne. Njihovim se obećanjima ne može vjerovati. Europska se komisija sada boji utjecati na rezultate izbora, no već nakon 9. studenog možemo očekivati prilično točnu dijagnozu iz Bruxellesa, lišenu dimnih zavjesa fleksibilnog tumačenja statističkih podataka.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...