Početna - IZDVOJENO - Sve je spremno za svečani mimohod povodom proslave obljetnice Oluje
Oluja
web

Sve je spremno za svečani mimohod povodom proslave obljetnice Oluje

Najveću atrakciju mimohoda – dvije hubice PzH 2000 teške po 50 tona javnost će moći vidjeti u utorak na dan mimohoda. U subotu su u vježbi sudjelovale samo dvije labudice koje će voziti to najnovije topničko sredstvo dometa od 30 do 80 kilometara koje mogu ispaljivati deset do trinaest granata u minuti.

U sklopu završnog uvježbavanja zagrebačkim ulicama u motoriziranom dijelu sudjelovale su Patrie, vozila MRAP, vozila HMMWV, motorna vozila i motocikli, tenkovi M-84 koji su na gusjenicama imali gumene čepove, borbena vozila pješaštva BVP M-80, kamioni Iveco, minobacači, sanitetska vozila, elektroagregat, pokretna poljska kuhinja, terenska borbena vozila M-ATV, namijenjena za izviđanje i potporu kretanja, te razna plovila, motocikli i druga vozila i sredstva.

Ulicama su prošli pripadnici Oružanih snaga, Ministarstva unutarnjih poslova, vatrogastva i Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Hrvatske gorske službe spašavanja, branitelja i povijesnih postrojbi.

Isped Nacionalne i sveučilišne knjižnice održano je završno uvježbavanje pripadnika Zapovjedništva specijalnih snaga i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane.

Prije svečanog mimohoda, koji se održava u utorak, u četvrtak će biti održana generalna proba. Nakon završne vježbe moguće su korekcije u načinu i ritmu kretanja postroja, dok se generalnom probom potvrđuje program kakav će biti u konačnici izveden.

Tada će zapovjed za početak svečanog mimohoda izdati predsjednica i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović. Nakon toga će početak vojnog dijela mimohoda s tri počasna plotuna označiti šest topova M1-4/50 kalibra 76 mm Topničko-raketne pukovnije Zapovjedništva za obuku i doktrinu ‘Fran Krsto Frankopan’.

Potom će tri borbena aviona MiG-21 preletjeti preko Vukovarske ulice, nakon čega će uslijediti mimohod pješačkih postroja u kojem je predviđeno sudjelovanje više od 2500 pripadnika, dok će u mehaniziranom postroju koji dolazi nakon pješačkog, sudjelovati više od 300 borbenih i neborbenih vozila i tehnike.

Istovremeno će u Bračkom kanalu isploviti četiri raketne topovnjače Flotile Hrvatske ratne mornarice i dva ophodna broda Obalne straže.

U sklopu postroja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane bit će angažirano oko dvadesetak zrakoplova, uključujući MIG-21, Canadair, Pilatus, helikoptere MI-8 MTV, Bell i druge.

Lovrić: Svi pripadnici Oružanih snaga izuzetno su ponosni

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Drago Lovrić izjavio je novinarima uoči završnog uvježbavanja da su svi pripadnici Oružanih snaga izuzetno ponosni na obilježivanje 20. obljetnice operacije Oluja, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja. Dodao je kako će dostojanstveno obilježiti taj blagdan u Zagrebu i u Kninu.

Tridesetogodišnja zapovjednica Voda Logističke satnije Gardijske oklopno-mehanizirane brigade HKoV-a, poručnica Nikolina Geljić, koja će na svečanom mimohodu sudjelovati u postrojbi ratnih zastava, rekla je kako joj je čast što predstavlja sve ratne postrojbe koje su sudjelovale u obrani Hrvatske i teritorijalne cjelovitosti.

‘Jako smo ‘nabrijan’, to se pokazalo i kroz ove naše pripreme koje su jako duge trajale, svaka kap znoja, svaki žulj koji je nastao tim uvježavanjem podnesen je s puno ponosa”, rekla je Geljić.

Zapovjednik Logističke satnije Tenkovske bojne Gardijske oklopno-mehanizirane brigade HKoV-a, natporučnik Igor Oreski rekao je da im je čast hodati ulicama glavnog grada i to ulicom koja nosi naziv grada heroja Vukovara.

Zapovjednik Kadetske bojne Časničke škole Hrvatskog vojnog učilišta ‘Petar Zrinski’, bojnik Tomislav Kasumović kazao je da će 24 kadeta nositi državnu zastavu dugu 25 i široku 6,5 metara koja je bila izvješena na kninskoj tvrđavi.

Strijelac s bacačem granata, 1. mehanizirane bojne ‘Tigrovi’, Gardijske motorizirane brigade vojnik Matija Kufner, naoružan novim modelom hrvatske jurišne puškom VHS-D2, kazao je da će njegova bojna pokazati spremnost i uvježbanost. Dvadeset godina nakon Oluje, kad su snage stasale i pokazale da mogu donijeti promjenu i prevagu, mi ćemo pokazati da idemo dalje u istom duhu, rekao je Kufner.

Operacijom “Oluja” prije 20 godina najveći dio do tada okupiranog teritorija oslobođen je i vraćen u ustavno-pravni sustav zemlje.

Izvor: tportal.hr

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...