Početna - GOSPODARSTVO - Sve manje ulaganja u bolnice, škole, domove

Sve manje ulaganja u bolnice, škole, domove

Hrvatski sabor danas je izglasao rebalans ovogodišnjeg državnog proračuna, kojim se proračunski prihodi povećavaju za 4 milijarde, na 117 milijardi kuna, a rashodi za 100 milijuna, na 130,7 milijardi kuna, što znači da će deficit biti oko 13,86 milijardi, odnosno 4,1 posto BDP-a. 

Rebalans proračuna u Hrvatskoj koji je danas prihvaćen u Saboru pokazuje da su u smanjenju potrošnje, nakon pet godina polaganog rezanja troškova, dodatno stradali projekti bolnica, škola, domova, odnosno infrastruktura koja bi trebala služiti svim građanima.  Tako su investicije u zdravstvenu infrastrukturu u rebalansu u odnosu na prvobitni plan smanjenje za 15 posto, odnosno srezano je čak 79 milijuna kuna, pa će se u ovoj godini, ako ne bude dodatnog smanjenja u novom rebalansu, na bolnice i domove zdravlja u Hrvatskoj potrošiti 462 milijuna kuna. Samo prije nekoliko godina ta je stavka u proračunu bila i dvostruko veća.  Prvotnije plan Ministarstva zdravlja bio da na hitne intervencije na zgradama potroši 55 milijuna kuna, no u rebalansu je taj iznos umanjen za devet milijuna kuna.

Uz kapitalne investicije u osnovnim školama, u proračunu je do rebalansa, stajala brojka od samo devet milijuna kuna, ali je i ona srezana za trećinu. Od osam do 15 posto srezana su i sva sredstva za smještaj i prehranu studenata na četiri sveučilišta, u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku i ukupan je iznos tih ušteda oko 20 milijuna kuna.

Da je država u svojoj štednji pravedna, te da nije smanjila samo »luksuz« pacijentima, učenicima i studentima, pokazuje i rezanje za čak 58 posto predviđenih sredstva za obnovu i dogradnju zatvora u Zagrebu. Iako su potrebe za tim kapacitetima u Hrvatskoj sve veće, za tu namjenu u ovoj će se godini potrošiti tek osam umjesto 20 milijuna kuna.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...