Početna - IZDVOJENO - Sve što neznate o Riječkom karnevalu
foto: rijecki-karneval.hr

Sve što neznate o Riječkom karnevalu

Svima je poznato da u Rijeci postoji peto godišnje doba koje počinje 17.siječnja. Riječki karneval se svrstava uz dva najpoznatijih svjetskih karnevala, Venecijanskom karnevalu i jedinstvenom karnevalu u Rio de Jaineru. Riječki karneval ipak ima malo dužu tradiciju od onog u Riu bez obzira na popularnost. Prvo spominjanje maškara odnosno običaja maškaranja u Rijeci započelo je 1.ožujka 1449. godine, taj datum zapisan je u knjizi riječkog notara i kancelara Antuna de Rena de Mutina. Očito je da je oduvijek karneval bio vrijeme kada su si ljudi davali oduška od svakodnevnih briga i problema i osjećali se slobodnije nego ostali dio godine.

01.ožujka 1449. godine donesena je odredba Gradskog vijeća u kojoj je stajalo da svatko tko maskom prekriva lice, to jest čini osobu neprepoznatljivom će biti kažnjen odsjecanjem ruku, velikom novčanom kaznom i zatvorskom kaznom.

Danas gotovo da i nema karnevalske skupine koja nema alegorijska kola. Automobil postaje 1905. godine dio karnevalske povorke kada se uz 63 kočije, 14 karnevalskih i 6 alegorijskih kola pojavljuju i tri automobila nepoznate marke i vlasnika.

1982. godine na Korzu su se okupile tri maškarane skupine, Halubajski zvončari, Pehlinarski feštari i grupa “Lako ćemo”. Njihova šetnja Korzom inspirirala je tadašnje djeltanike Turističke zajednice Grada Rijeke da ponovo probude već pomalo uspavane karnevalske običaje.

Kako svemu što je lijepo brzo dođe kraj, tako je i s karnevalom. Na kraju karnevalske povorke slijedi paljenje pusta koji je uvijek kriv za sve pa za to svake godine i plati.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...