Početna - GOSPODARSTVO - Sve žalbe protiv Opatija 21 su odbačene

Sve žalbe protiv Opatija 21 su odbačene

Gradska tvrtka Opatija 21 u posljednjih pola godine u centru je pažnje opatijske javnosti, naročito posljednjih nekoliko mjeseci otkako su nakon punih deset godina preuzeli upravljanje javnim parkirališnim površinama od privatnog koncesionara Liburnije parkinga.

Nedavno su na snagu stupili i novi uvjeti parkiranja, koji su donijeli nešto raniji početak tzv. ljetne sezone naplate, ali i novinu kojom se ne može pohvaliti nijedan drugi grad u Hrvatskoj – besplatnim satom parkiranja za Opatijce svakoga dana.

Direktor Opatije 21, Igor Štok, imao je popriličnih problema prilikom pokretanja djelatnosti, naročito jer je tvrtka CAME Adriatic redovno ulagala žalbe na natječajne postupke prilikom kupnje opreme, a u prvoj fazi čak su im žalbe i prihvaćane. Htjeli su spriječiti kupnju opreme od Liburnije parkinga. No, više instance ipak su donijele odluku kako je Opatija 21 sve poslove provodila sukladno zakonskim propisima.

“Točno. Nažalost ova trakavica s tvrtkom Came sve nas je držala u neizvjesnosti dugo vremena, ali evo konačno nakon moje pete odluke i dodatnih pojašnjenja, Državna komisija donijela je konačnu odluku u korist Opatije 21. Ne naslađujem se ovime jer sve ovo iscrpljivalo i mene i moje djelatnike, stvaralo nesigurnost u poslovanju, ukratko stvaralo lošu percepciju tvrtke u javnosti. Žao mi je što određeni mediji koji su do sada svaku odluku državne komisije koja nije bila u korist Opatije 21, odmah komentirali, a sada ju nisu niti prenijeli svojim čitateljima. Zaista bih volio da se krene s drukčijim načinom praćenja rada tvrtke, stvaranjem pozitivne percepcije u javnosti građani će shvatiti što je bila intencija davanja djelatnosti gradskoj tvrtki”, rekao je Štok.

Koliko su vam te žalbe stvorile problema u organizaciji i pokretanju djelatnosti naplate parkiranja?

“Teško je bilo raditi kad ne znate što vas čeka sutra, iako znate da ste upravu. Ovaj pokušaj blokade tvrtke dešavao se gotovo na svim poljima, a trajao je mjesecima. Djelatnici su od mene tražili zaštitu i potvrdu ispravnosti onog što radimo. Kratak vremenski period kojeg smo imali na raspolaganju dodatno je otežavao situaciju, čitav niz javnih nabava koje je trebalo obaviti bile su pod posebnim povećalom, a morate znati da u to vrijeme tvrtka nije imala zaposlenike. No to je sada za nama i okrećemo se razvoju djelatnosti. Imam odličan tim mladih ljudi oko mene koji su spremni raditi i to je najvažnije.”

stok

Planira li se postepena kupnja novih parkirnih aparata?

“Možda zvuči čudno, ali u mom konceptu razvoja Opatije 21, aparati postaju sve manje bitni. Naime virtualizacija sustava i primjena naprednih tehnologija u vidu senzora, aparate za naplatu stavljaju na treće mjesto mojih prioriteta. Normalno, svake godine omogućit ćemo sve veći stupanj plaćanja putem kartica što je izrazito bitno zbog stranih turista. Kako je to već omogućeno na tri lokacije u “0”. i “1”. zoni uvidjeli smo da je količina plaćene usluge kreditnim karticama iznenađujuće velika. Novitete koje u budućnosti pripremamo podići će grad Opatiju na pijedestal Hrvatske po pitanju organiziranja djelatnosti parkiranja.”

Stvaraju li vam probleme učestale promjene uvjeta parkiranja u Opatiji?

“Nažalost u vrlo kratkom vremenu imamo dva aktivna sustava za naplatu koja nam stvaraju probleme u poslovanju. Naime svaki puta kad se mijenjaju opći uvjeti parkiranja, tvrtka i onaj tko implementira nove uvjete imaju jako velike probleme zbog isprepletenosti bivših i novih uvjeta. Stari uvjeti ostaju živjeti s tvrtkom još najmanje deset godina po zakonu iz razloga što su iz istih proizašle određene financijske obveze koje se protežu kroz zakonski predviđene rokove. Kao što znate, najavljeno je i treće mijenjanje uvjeta. To je izrazito stresno i financijski skupo za tvrtku, a u javnosti i kod naših poslovnih partnera stvara se negativna percepcija o tvrtki na način da je nesigurno okruženje u kojem se radi djelatnost. Nažalost na to vrlo loše gledaju i banke koje nas moraju pratiti u našim aktivnostima i projektima koje tek treba financirati. Nadam se da će politika shvatiti da Opatija 21 nije igračka kojom se može upravljati na daljinski upravljač a da se posljedice ne vide. “

Koliko je korištenje “besplatnog” sata utjecalo na prihod tvrtke Opatija 21?

“U ovom trenutku tzv. “besplatni sat” preuzelo je više od 2500 naših sugrađana, a proces izdavanja “satića” se i dalje nastavlja. To govori da je ova beneficija izrazito dobro prihvaćena kod naših građana. Sada dolazimo do onog pitanja, zašto je gradonačelnik djelatnost predao gradskoj tvrtki? Pa upravo kako bi ovakve troškove i one zbog nenaplate u periodu organiziranja manifestacija u gradu, mogli prebaciti na tvrtku, a ne na privatnog koncesionara koji bi za to naplatio veliki novac. Dakle, bitni su Opatijci i zbog njih je sve ovo napravljeno. Moram reći da su mnogi građani pohvalili ovo što se do sada napravilo te nam je to velika satisfakcija i poticaj za daljnji rad. Stoga koristim priliku da se građanima ovim putem zahvalim na njihovoj strpljivosti i visokom stupnju građanske kulture prilikom korištenja naših usluga. Još jednom se ispričavam ukoliko je bilo tko doživio neugodnost ili naš propust u prelaznom razdoblju prilikom preuzimanja djelatnosti od bivšeg koncesionara”, istaknuo je direktor Opatije 21.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Mia Dimšić oduševila nastupom u opatijskom Gervaisu

Jedna od najpopularnijih hrvatskih pjevačica Mia Dimšić svojim je nastupom jučer oduševila opatijsku publiku. Brojni posjetitelji, a posebno oni najmlađi ...