Početna - IZDVOJENO - SVEČANI GALA KONCERT ZA VELIKO FINALE „FESTIVALA 130“
kazalište

SVEČANI GALA KONCERT ZA VELIKO FINALE „FESTIVALA 130“

Finale Festivala 130, programa kojim se obilježava 130. godišnjica otvorenja riječke kazališne zgrade, označit će Svečani gala koncert na samu obljetnicu, u subotu, 3. listopada 2015. s početkom u 19.00 sati.

Tom će se prigodom, u velikom simfonijskom orkestru od preko stotinu članova, pod dirigentskim vodstvom maestra Villea Matvejeffa, ansamblu riječke Opere te gostujućim glazbenicima iz Ljubljane, Sarajeva, Zagreba i Udina, pridružiti dvadeset i pet vrhunskih glazbenika Panonske filharmonije iz Pečuha koja upravo ovim koncertom započinje dvogodišnju suradnju s Operom HNK Ivana pl. Zajca. Ovaj koncert označit će početak još jedine iznimne suradnje riječke Opere, a riječ je o suradnji s jedanim je od najvećih opernih pjevača današnjice, Carlom Colombarom, zvijezdom milanskog Teatra alla Scala, njujorškog Metropolitana, Bečke državne opere, londonske Kraljevske opere „Covent Garden”, koji će na ovom koncertu nastupiti kao poseban gost. Kako je kazao na konferenciji za novinare, čast mu je što će u prekrasnom riječkom kazališnom zdanju, prvi put nastupiti upravo na velikom obljetničkom koncertu, a za skoru budućnost najavio suradnju na opernim i diskografskim projektima.Uz Carla Colombaru, kao posebna gošća nastupit će prvakinja ljubljanske Opere i proslavljena hrvatska sopranistica Vlatka Oršanić te  prvi put u svojoj karijeri otpjevati ariju Kostelničke iz Janačekove „Junufe“ čiju je pak naslovnu ulogu pjevala u četiri različite operne produkcije. Na koncertu će nastupiti još jedan doajen europskih i svjetskih opernih pozornica, nacionalni prvak riječke Opere Giorgio Surian, zatim prvaci riječke Opere Kristina i Robert Kolar, mlade solistice Ivana Srbljan i Anamarija Knego te dugogodišnja stalna gošća riječkog kazališta Vedrana Šimić.

Na programu su arije i odlomci iz opera Richarda Straussa, Béle Bartóka, Albana Berga, Leoša Janáčeka, Karola Szymanowskog i Richarda Wagnera, koje, s izuzetkom onih Bartókova „Dvorca Modrobradog“, nikada ranije nisu izvođene u riječkom kazalištu. A finale koncerta rezervirano je za jedno od najznačajnijih i najutjecajnijih klasično-glazbenih djela dvadesetog stoljeća – „Posvećenje proljeća” Igora Stravinskog. Kako je rekao maestro Matvejeff, riječ je o monumentalnom programu i uzbudljivom glazbenom putovanju sa sjajnim solistima i orkestrom, kroz neke od najljepših stranice operne literature, koje se i u Europi rjeđe izvode.
Nove stranice budućnosti riječke Opere najavio je ravnatelj Opere Marin Blažević govoreći o diskografskim projekatima za međunarodne izdavače u kojima će, uz brojne druge soliste, sudjelovati i Carlo Colombara. Naime, u riječkom će HNK Ivana pl. Zajca, ansambl Opere, uz poznate gostujuće umjetnike, tijekom dvije godine snimiti četiri projekta: Suppéov „Il ritornodel Marinaio“, Gotovčeva „Eru s onoga svijeta“, „Fausta“ Charlesa Gounode te „Mefistofelea“ Arriga Boita. Za dva je projekta, zahvaljujući producentuagencije Real Sound iz Udina Petru Ghirardiniju, već potpisan ugovor s njemačkom diskografskom kućom CPO.

Na sutrašnjem slavljeničkom gala koncertu pod nazivom „Za sve postoji prvi put“,  po prvi put bit će „predstavljena“ nova akustička školjka, inovativni projekt što ga je osmislio riječki arhitekt Idis Turato. Riječ je o, kako je rekao,  nečemu što nije samo scenografija ili samo zvučna školjka, već nečemu što spaja predstavu, zvuk i prostor, pojačavajući zvuk i šaljući ga u prostor, ali isto tako u trenu može postati elementom drame, opere ili baleta omogućavajući, zbog materijala od kojeg je izrađen, i specifičnu uporabu svjetla.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...