Početna - IZDVOJENO - Svečani mimohod povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja
Foto Luigi Opatija, Grad Opatija, Općina Lovran, Dan Oluje 2018

Svečani mimohod povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti u Opatiji je proslavljen svečanim mimohodom od hotela Ambasador do Slatine. Mimohod je predvodio Zastavni vod noseći zastave svih 17 brigada s našeg područja. Na Slatini, uz himnu i dizanje zastave odana je počast poginulim braniteljima u Domovinskom ratu.

Svečani mimohod povodom proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja prekjučer je navečer krenuo od hotela Ambasador do Slatine. Na čelu mimohoda i ove je godine bio Zastavni vod sa zastavama 17 ratnih brigada s našeg područja. Ovakav je Zastavni vod jedini u Hrvatskoj. U povorci su sudjelovali i čelnici lokalnih samouprava s područja Opatijske Rivijere, predstavnici vojske, policije, udruga branitelja, roditelji i obitelji poginulih branitelja, opatijski vatrogasci, Crveni križ, lovci, opatijske mažoretkinje, Lovranski puhački orkestar kao i brojni građani. I ove je godine mimohod izazvao  pozornost mnogih turista.

Po dolasku na Slatinu odana je počast svim poginulim braniteljima u Domovinskom ratu, uz himnu podignuta hrvatska zastava te su održani prigodni govori i molitva za sve poginule.

S iznimnim ponosom, sjećamo se danas događaja od prije 23 godine, vojno-redarstvene akcije Oluja, ali smo i tužni zbog mnogih izgubljenih života. Poznato je da su upravo Primorsko-goranska i Istarska županija imale najveći odaziv branitelja u Domovinski rat, u Opatiji on je bio gotovo 95 posto. Nažalost, šesnaestorica branitelja s područja Opatijske Rivijere, odnosno jedanaestorica Opatijaca nisu se vratila svojim obiteljima, dali su svoje živote za obranu Hrvatake, istaknuo je opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić. Naša je dužnost mlade naraštaje podsjećati na ove povijesne činjenice. Isto takao, naša je obaveza i dužnost neprestano raditi na stvaranju boljih životnih uvjeta za naše mlade i sve građane kako ne bi bili prisiljeni egzistenciju tražiti u nekim drugim zemljama svijeta. Sve to možemo samo kroz zajedništvo, slogu i rad, dodao je Dujmić.

Mimohod branitelja na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti opatijska je tradicija, uz sjećanje na povratak branitelja, nakon Oluje, kada je isto tako održan mimohod gradskim ulicama, a dočekale su ih obitelji, prijatelji i mnoštvo građana.

Nakon mimohoda u opatijskoj boćariji organizirano je prigodno druženje uz nastup Folklornog ansambla Zora, Antonija Krištofića, Tamaru Brusić, Šajetu i grupu Bonaca.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Natječaj za dodjelu stipendija učenicima i studentima za školsku/akademsku godinu 2020./2021.

Na temelju članka 16. Odluke o stipendiranju učenika i studenata (“Službene novine Primorsko-goranske županije“ broj 34/15), članka 44. Statuta Grada ...