Početna - IZDVOJENO - Svibanj u Art kinu
Ljubav-na-prvi-pogled

Svibanj u Art kinu

Svibanj u Art-kino donosi pobjedničke filmove 25. Dana hrvatskog filma, eksperimentalno-dokumentarni film «Spomenik» povodom Dana oslobođenja Rijeke, gostovanje 1. festivala arapskog filma, već tradicionalno gostovanje Subversive Film Festivala, nagrađivane francuske filmove «Ljubav na prvi pogled» i «Uzdignute glave» te «Izdaleka» (Venecuela, Meksiko), glazbeno-eksperimentalni program «Vukica Đilas – Home Movies» uz LP Duo, promociju knjige «Kinematografija u NDH» Daniela Rafaelića te filmove koji su u travnju pobudili zanimanje publike – «Generacija ’68» Nenada Puhovskog, «U potrazi za snom» Mladena Mitrovića, «Dum spiro spero» Pere Kvesića i «Houston, imamo problem!» Žige Virca…

Kraj je mjeseca rezerviran za fantastičan film za sve uzraste – «Alisa iza ogledala» sa zvjezdanom glumačkom postavom – Johnny Depp, Mia Wasikowska, Anne Hathaway, Helena Bonham Carter, Sacha Baron Cohen, Alen Rickman… Travanj u Art-kinu donosi i program za najmlađe kao i cijelu obitelj – animirani film «Angry Birds Film» te avanturističko-pustolovni film «Knjiga o džungli».

Pobjednički filmovi 25. Dana hrvatskog filma stižu u Art-kino 2. i 3. svibnja, a među njima su i dobitnik Grand prixa Velikog žirija «Dum spiro spero» Pere Kvesića te film kojeg je nagradila publika «Nešto o životu» Nebojše Slijepčevića. Na dvodnevnom će se repertoaru naći gotovo svi nagrađivani filmovi, točnije njih 13 nagrađenih u brojnim kategorijama.

Eksperimentalno-dokumentarni film «Spomenik» poetski je film strukturiran kroz seriju od devet meditativnih portreta velikih betonskih spomenika koji su izgrađeni u spomen žrtava fašizma. Film se prikazuje u sklopu Festivala rada, suvremene umjetnosti i teorije uz gostovanje redatelja Igora Grubića povodom Dana oslobođenja Rijeke, 3. svibnja u 20 sati.

Gostovanje 1. Festivala arapskog filma, 4. i 5. svibnja, donosi šest filmova u Art-kino. Dokumentarni film «Sutra ćemo vidjeti» svojevrstan je prozor u libanonsku procvjetalu kulturu govoreći o političkoj nestabilnosti i nesigurnoj budućnosti koje utječu na rad umjetnika. «Od A do B» prati tri prijatelja koji se dugo nisu vidjela i kreću na put od Abu Dhabija do Bejruta u spomen na svog prijatelja. «Bastardo» je priča o Mohsenu zvanom Bastardo, čovjeku bez porijekla i povijesti, neprihvaćenom u svojoj sredini, čiji se život mijenja postavljanjem GSM antene. «Kao jedan: projekt autizam» je priča o desetero djece s autizmom, njihovoj borbi s tom bolešću i njihovim posebnim obiteljima. Drama o bolesti, intimnosti i smrti, «Vila 69», prati Husseina koji je terminalno bolestan, no uživa u svojoj usamljenosti. Sve se mijenja dolaskom sestre i njenog unuka. «Sea Shadow» prati dva tinejdžera iz Emirata koja žive u malom mjestu na obali mora te se prilikom odrastanja susreću s tradicionalnim obiteljskim vrijednostima.

Drama «Izdaleka» je prikaz psihe muškarca koji ne podnosi fizički kontakt: imućni sredovječni Armando koristi se novcem kako bi u svoj dom namamio privlačne mladiće, no ne želi ih dirati, samo gledati. Ova turbulentna priča otkriva kompleksnu vezu između dvojice muškaraca iz različitih svjetova. Prošle je godine film nagrađen Zlatnim lavom na filmskom festivalu u Veneciji. «Izdaleka» se može pogledati u Art-kinu od 6. svibnja.

Kako je izgledala kinematografija u NDH može se pronaći u knjizi nagrađivanog povjesničara filma Daniela Rafaelića koju ćemo predstaviti u sklopu programa «Film izvan okvira», a kojeg će pratiti i projekcija filma «Ljudi u oluji» (Njemačka, 1941.), antislavenski film premijerno prikazan u Zagrebu ožujku 1942., koji se vrlo brzo se prometnuo u jedan od najvećih kino hitova toga vremena – između ostalog i zbog toga što je endehaški Poglavnik inzistirao da se jedan filmski lik oblikuje po njemu. Nova sesija programa «Film izvan okvira» zakazana je za srijedu, 11. svibnja u 19 sati.

Provedite četiri dana, od 12. do 15. svibnja uz šest subverzivnih filmskih naslova uz već tradicionalno gostovanje Subversive Film Festivala. Dokumentarni film «Između ograda» smješten je u centar za prihvat izbjeglica Holot u kojeg stižu sineast Avi Mograbi i kazališni redatelj Chen Alon kako bi pokrenuli kazališnu radionicu Teatar potlačenih. «Homo Sapiens», najnoviji dokumentarni film bez riječi Nikolausa Geyrhaltera, prikazuje zapanjujuće slike zaboravljenih mjesta, zgrada koje su sagrađene pa napuštene… U subotu, 14. svibnja na repertoaru je drama «Posljednji dani grada» smještena u postrevolucionarni Kairo te dokumentarni film «Sluškinja za svakoga» koji kreće od polazišta da su kućanski poslovi u Libanonu postali veliki biznis te se procjenjuje se da na 4 milijuna stanovnika radi 200.000 kućnih pomoćnica, uglavnom iz afričkih i azijskih zemalja. Posljednji dan programa donosi dramu «Preplanulost» smještenu na hedonistički grčki otok i prati sredovječnog doktora koji postaje opsjednut mladom turistkinjom te dramu «Baden Baden» o 26-godišnjakinji koja se nakon neuspjeha na poslu vraća u rodni Strasbourg kako bi ‘sredila’ svoj život.

Kino Koncert donosi LP Duo koji će pratiti filmski program «Vukica Đilas – Home Movies». Vukica Đilas, kćer poznatog crnogorskog i jugoslavenskog disidenta Milovana Đilasa, bila je jedna od istaknutih protagonistica umjetničkog života Beograda 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća. Čak 20 godina, od 1970. do 1990. s 8mm kamerom snimala je svoje dnevnike koristeći metodu gurua američkog underground filma Jonasa Mekasa, po kojoj možete snimati sve oko vas, ali nikad više od nekoliko dijelova sekunde. Taj izuzetno zanimljiv period Vukičinog života montažnim procesom, za koji se pobrinuo Slobodan Šijan, sažet je u 50 minuta filma koje predstavljaju fascinantnu fresku intelektualnog Beograda tog vremena (osim uobičajenih sumnjivaca Žilnika, Makavejeva, Gotovca i Godine, u filmu se pojavljuju i John Cage, Marina Abramović, Joseph Beuys i drugi). Film će s živom glazbenom izvedbom pratiti sjajan beogradski pijanistički LP Duo (Sonja Lončar i Andrija Pavlović). Na programu Art-kina samo 18. svibnja.

Dječak Malony u sukobu je sa zakonom i školom od svoje šeste godine. No, Florence Blaque (Catherine Deneuve), sutkinja za djecu, i socijalni radnik Yann (Benoît Magimel), koji je također imao teško djetinjstvo, zabrinuti su za sudbinu mladoga prijestupnika i nastoje ga spasiti od života na ulici. U obrazovnom centru strogih pravila, Malony se upoznaje s mladom Tess koja mu vraća nadu… «Uzdignute glave» je na repertoaru Art-kina od 20. svibnja.

Romantična komedija «Les combattants» («Ljubav na prvi pogled» / «Love at first fight») prati Arnauda i Madeleine koji se upoznaju na tečaju samoobrane tijekom ljetovanja. Riječ je o ljubavnoj priči, ali i priči o (ljubavnom) preživljavanju. Uz ostale nagrade, film je nagrađen u Cannesu (C.I.C.A.E., FIPRESCI, Europa Cinemas i nagrada SACD) te s tri francuska Césara (Najbolja glumica, Glumac koji najviše obećava te Najbolji prvi film). Od 22. svibnja u Art-kinu.

«Alisa iza ogledala» nova je spektakularna pustolovina koja ponovno okuplja zvjezdanu glumačku ekipu Johnny Deppa, Anne Hathaway, Miju Wasikowsku i Helenu Bonham Carter. U ovom nastavku Alisa se vraća u Zemlju čudesa kako bi spasila ludog Klobučara. Na svom putovanju, Alisa susreće Vrijeme, Crvenu kraljicu i ostale likove. Za sve uzraste – na repertoaru od 27. svibnja. Vidimo se u Art-kinu

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Uklonjena stabla na Crekvini u Kastvu

Jučer su srušena stabla koja sukrasila kastavsku Crekvinu, a za koje je prema nalazu doktora za stabla procijenjeno da ih ...