Početna - IZDVOJENO - Od svibnja se opatijskim ugpstiteljima ukida porez na potrošnju, ostaje 2,3 milijuna kuna
vujic-dujmic-stanger

Od svibnja se opatijskim ugpstiteljima ukida porez na potrošnju, ostaje 2,3 milijuna kuna

U uredu opatijskog gradonačelnika ovaj petak je održano potpisivanje Sporazuma o suradnji između Grada Opatije i Udruženja ugostitelja PGŽ kojim je među ostalim usuglašeno da će zajednički raditi na razmatranju i rješavanju gospodarskih pitanja i provođenju mjera za poticanje i unapređenje razvoja poduzetništva. Ukidanje poreza na potrošnju ugostiteljima s područja Grada Opatije jedna je od aktualnih mjera, pa će gradonačelnik Dujmić na sjednicu Gradskog vijeća Opatije zakazanu za 11. travnja uputiti prijedlog Odluke o ukidanju poreza na potrošnju s danom 1. svibnja 2017. što je on nazvao simboličkim poklonom ugostiteljima za Praznik rada. Time je Opatija među prvim gradovima u zemlji koji ukidaju ovaj lokalni porez na potrošnju ne bi li olakšali poslovanje ugostiteljima.

Stopa ovog poreza iznosi u Opatiji 3 posto od čega se u gradski proračun slijeva 2,3 milijuna kuna.

Sporazum su potpisali gradonačelnik Ivo Dujmić i predstavnik Udruge ugostitelja Vedran Jakominić, a nazočili su i predsjednik HGK Županijske komore Rijeka Vidoje Vujić, te predsjednik Ceha ugostitelja Liburnije Igor Štanger.

Gradonačelnik Dujmić objasnio je kako je zahvaljujući upornosti i zalaganju Udruge ugostitelja još tijekom prošle godine održano više sastanaka u Opatiji, a glavna tema bila je osjetno povećanje PDV-a koji im može ugroziti poslovanje. Zadnji sastanak održan je u uredu gradonačelnika 28. ožujka ove godine, kada je gradonačelnik obećao ugostiteljima pokretanje inicijative o potpunom ukidanju poreza na potrošnju.

Međutim, dva dana nakon postignutog dogovora, navodi dalje, stigla je i reakcija opatijskih gradskih vijećnika koji su predložili smanjenje stope ovog poreza s 3 na 1,5 posto. – No, svi smo suglasni kako je turizam glavna gospodarska grana Opatije i da ugostiteljima treba u ovoj situaciji pružiti maksimalnu podršku, zaključio je Dujmić, potvrđujući da ostaje pri prvobitnom prijedlogu o potpunom ukidanju poreza na potrošnju, dakle s 3 posto na 0 posto.

Ujedno, gradonačelnik je najavio da će se Grad aktivno uključiti u rješavanje i drugih tema koje opterećuju ugostitelje, s obzirom na novi Zakon o lokalnim porezima koji će se reflektirati na ugostiteljsku djelatnost. Zato je pripremljen ovaj Sporazum o suradnji kojim se Grad i Udruga ugostitelja obvezuju da će zajednički razmatrati i rješavati pitanja lokalne porezne i komunalne tematike koja utječu na poslovanje ugostitelja.

Vedran Jakominić posebno je naglasio da je sporazum potpisan s Gradom Opatija i da je Grad taj koji ga ostvaruje. Naveo je to podcrtavši još jednom kako žele izbjeći eventualnu politizaciju jer ugostitelje politika ne zanima, a potpisivanje sporazuma o suradnji ne znači i da je to pružanje političke podrške nekom kandidatu na predstojećim lokalnim izborima.

Igor Štanger izjavio je kako se nada i vjeruje da će ovo biti putokaz i ostalim gradovima i općinama, s obzirom na katastrofalno podizanje stope PDV-a na 25 posto koja je prethodila najnovijim nedaćama što pogađaju ugostitelje.

Predsjednik HGK Županijske komore Rijeka Vujić naglasio je da je Komora pouzdani partner ugostiteljima i da su svi poduzetnici – jednaki. Upozorio je kako postoji niz fiskalnih nameta koji opterećuju poduzetnike, kako se gradovi i općine moraju potruditi svaka na svome području u suglasju s novim zakonom da se fokusiraju na sređivanje prireza i poreza, katastra, poslovnih zona i dr. o čemu je lani uputio pismo čelnicima JLS-a sa zamolbom da počnu rješavati ova pitanja. Naveo je i da ekspertni tim radi na usklađivanju fiskalnih nameta koji najvećim dijelom opterećuju ugostitelje i poduzetnike.

Grad Opatija

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Program obilježavanja Tjedna Crvenog križa u Opatiji

Tjedan Crvenog križa obilježit će se od 8. do 15. svibnja, a niz aktivnosti koje će se odvijati na području ...