Početna - ZABAVA - Svijetom putovao rekordan broj turista
Putovanje-iz-snova
web

Svijetom putovao rekordan broj turista

UNWTO u novom izdanju Svjetskog turističkog barometra ističe da je 2015. bila šesta godina za redom s natprosječnim rastom međunarodnih turističkih dolazaka.

U svjetskom turizmu prošle je godine bilo rekordnih 1,2 milijarde međunarodnih dolazaka, što je 50 milijuna ili 4,4 posto više nego u 2014., a s obzirom na pozitivne trendove potražnje i ove se godine očekuje sličan porast, izvijestili su iz Svjetske turističke organizacije (UNWTO)

UNWTO u novom izdanju Svjetskog turističkog barometra ističe da je 2015. bila šesta godina za redom s natprosječnim rastom međunarodnih turističkih dolazaka (ili turista koji su otputovali izvan svojih granica u destinacije diljem svijeta), odnosno iznad UNWTO-ovih dugoročno prognoziranih 3-4 posto rasta svake godine.

‘Međunarodni turizam u 2015. dosegnuo je nove rekordne visine što pridonosi gospodarskom rastu i stvaranju novih radnih mjesta u mnogim dijelovima svijeta’, poručio je glavni tajnik UNWTO-a Taleb Rifai dodajući da je potražnja bila snažna gotovo svugdje u svijetu, ali s ‘mješovitim’ rezultatima u pojedinim destinacijama zbog neobično jakih oscilacija tečaja, pada cijena nafte i drugih roba koje su povećale raspoloživ dohodak za putovanja.

‘Rezultati 2015. bili su i pod utjecajem prirodnih te civilizacijskih kriza u mnogim dijelovima svijeta. Trenutno je u turizmu važno pitanje sigurnosti i zaštite, a kako turizam uvelike ovisi o kolektivnoj sposobnosti promicanja sigurnog putovanja, UNWTO poziva vlade i turističke uprave da u planiranju nastoje minimalizirati izloženost turističkog sektora rastućim prijetnjama kako bi se povećala njegova sposobnost za podršku sigurnosti’, upozorio je Rifai.

Unatoč tome, UNWTO za ovu godinu predviđa rast međunarodnih turističkih dolazaka u svijetu, ali u nešto manjem postotku nego lani, odnosno za oko 4 posto.

‘Indeks povjerenja potrošača i želje za turističkim putovanjima i dalje je u svijetu pozitivan, te se ove godine najveći porast broja stranih turista očekuje u regiji Azije i Pacifika, od 4 do 5 posto u odnosu na 2015., slično kao i u obje Amerike, dok bi u Europi mogao biti nešto niži, od 3,5 do 4,5 posto. Izgledi su pozitivni i za Afriku, nakon pada u 2015., te za Bliski istok, gdje se očekuje po 2 do 5 posto više stranih turista’, iznosi procjene Rifai.

Po podacima UNWTO-a, rast broja stranih turista od po 5 posto, prošle su godine zabilježile turistički najjače tri svjetske regije, Europa, Amerike te Azija i Pacifik, no Europa je i dalje najposjećenija regija svijeta s više od polovice ukupnog broja stranih turista koji su lani putovali svijetom.

U Europu ih je lani došlo 609 milijuna, što je 29 milijuna ili 5 posto više nego u 2014., čemu je, po ocjeni UNWTO-a, pridonijelo i slabljenje eura u odnosu na neke druge svjetske valute.

Srednja i istočna Europa pritom su rasle i više, za 6 posto, isto kao i sjeverna Europa, dok je južna mediteranska Europa zabilježila porast stranih turista od 5 posto, a zapadna od 4 posto.

Europu slijedi regija Azije i Pacifika koju je lani posjetilo 5 posto ili 13 milijuna više stranih turista nego u 2014., odnosno njih oko 277 milijuna, s time da su rezultati dosta neujednačeni u dijelovima te regije, od Oceanije koja je imala porast od 7 posto, preko jugoistočne Azije s rastom od 5 posto do južne i sjeveroistočne Azije koje su zabilježile poraste od po 4 posto.

Regiju (obje) Amerike posjetio je 191 milijun stranih turista, što je 9 milijuna ili 5 posto više njih nego u 2014. , pri čemu je jačanje američkog dolara povećalo izlaznu potražnju iz SAD-a, pogotovo prema Karibima i srednjoj Americi, koji su time zabilježili veći rast međunarodnih turističkih dolazaka, od 7 posto, dok su rezultati u južnoj i sjevernoj Americi blizu svjetskog prosjeka, s porastom od 4 posto.

Na Bliskom istoku međunarodnih turističkih dolazaka bilo je lani 3 posto više ili 54 milijuna kuna.

Za Afriku iz UNWTO-a kažu da ograničeno dostupni podaci pokazuju smanjenje tih dolazaka od 3 posto, na 53 milijuna, pri čemu je najveći pad od 8 posto bio u sjevernoj Africi, a u subsaharskoj od 1 posto.

Uz potporu svojih jakih valuta i oporavka ekonomije, Kinezi, Amerikanci iz SAD-a te Britanci prošle su godine najviše putovali svijetom, dok se udjel nekad jakih džava po tom pitanju – Rusije i Brazila, znatno smanjio zbog ekonomskih ograničenja u obje zemlje.

Kinezi su i najviše trošili u svijetu, njihov rast potrošnje je, kako kažu iz UNWTO-a, dvoznamenkasti, dok su na drugom mjestu turisti iz SAD-a trošili 9 posto više nego u 2014., a oni iz Velike Britanije 6 posto više.

Turisti iz Njemačke, Italije i Australije trošili su po oko 2 posto više nego u godinu prije, dok su oni iz Kanade i Francuske i smanjili potrošnju.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Festival čokolade je otkazan, ali Advent u Opatiji ipak se održava

Virusna pandemija poremetila je planove Turističkoj zajednici grada Opatija u organizaciji ovogodišnje manifestacije Prosinac je već dugo vremena u Opatiji ...