Početna - IZDVOJENO - Svjetski kongres o tularemiji održat će se u Opatiji
opatija
web

Svjetski kongres o tularemiji održat će se u Opatiji

Pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije od 28. rujna do 1. listopada 2015. godine u Opatiji (hotel „Četiri opatijska cvijeta”) održat će se 8. svjetski kongres o tularemiji.

Svjetski kongres o tularemiji najveći je i najvažniji međunarodni kongres mikrobiologa koji se bavi istraživanjem tularemije, odnosno bakterije Francisellatularensis. Održava se svake tri godine, a do sad je održano sedam svjetskih kongresa. Kongres će okupiti oko 200 znanstvenika iz SAD-a, Europe i Azije uključujući najveća imena iz tog znanstvenog područja. Tularemija je bolest koju uzrokuje bakterija F. tularensis, a prenosi se s životinja na ljude svim putevima infekcije.F. tularensis je visoko infektivni patogen i uvršten je u kategoriju A bioloških agensa. Budući da postoji ozbiljna zabrinutost glede moguće uporabe ove bakterije kao biološkog oružja velik napor ulaže se u pronalaženju cijepiva protiv ove opasne bolesti.

U tijeku 2008. i 2009. godine prof. Marina Šantić s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, koja je ujedno i predsjednica Kongresa okupila je gotovo sve istraživačke grupe u Europi koje se bave F. tularensis s ciljem pronalaženja cjepiva protiv smrtonosne bolesti tularemije. Većina tih istraživačkih institucija djeluju u sustavu vojnih istraživačkih jedinica NATO pakta.

U znanstveni i organizacijski odbor Kongresa uključeni su vrhunski znanstvenici iz institucija diljem svijeta: Anders Sjöstedt, Sveučilište Umeå, Švedska; Wayne Conlan, Nacionalni znanstveni institut, Kanada; Karen Elkins, FDA, SAD; Roland Grunow, Robert Koch Institut, Njemačka; Thomas Henry, INSERM, Francuska;  Thomas Kawula, UNC Medicinski fakultet, SAD; Petra Oyston, Porton Down, Velika Britanija; Jiri Stulik, Vojno Sveučilište, Češka; David Weiss, Sveučilište Emory, SAD i Siobhán Cowley, FDA,CBER/DBPAP, SAD. Domaći organizacijski odbor sastoji se od mladih znanstvenika sa Zavoda za mikrobiologiju i parazitologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci: Ivane Gobin, Mateje Ožanič, Valentine Marečić, Marina Bajeka, Mirne Mihlečić, te prof. Miljenka Dorića.

Program kongresa podijeljen je u 7 znanstvenih područja:

– Genomika/proteomika/genetika Francisella

– Francisella interakcije: in vivo i in vitro

– Francisella: bakterijska fiziologija/biokemija i adaptacija

– Bolest tularemija/ekologija/epidemiologija

– Stanična biologija Francisella

– Stanični odgovor na infekcije Francisella

– Cijepiva/terapija/dijagnostika tularemije

Na kongresu će sudjelovati približno 200 znanstvenika (mikrobiologa, molekularnih biologa, staničnih biologa, genetičara, epidemiologa i liječnika) iz cijelog svijeta, a četrnaest eminentnih znanstvenika održat će predavanja na ovom znanstvenom skupu. Tijekom skupa održat će se niz aktivnosti umrežavanja i predstavljanja mogućnosti financiranja i znanstvenog usavršavanja mladih znanstvenika. Sudjelovanje na ovom skupu omogućuje upoznavanje s novim metodama, tehnikama i dostignućima u području istraživanja F. tularensis.

Organizacija ovog međunarodnog znanstvenog skupa doprinos je unaprjeđenju znanstvenoga rada na području biomedicine i zdravstva, promociji Medicinskog fakulteta i Sveučilišta u Rijeci, promociji znanosti u Hrvatskoj te također turističkoj promidžbi Primorsko-goranske županije.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...