Početna - IZDVOJENO - Talijanski umjetnički dvojac poklonio Rijeci film o riječkoj luci
Predaja filma (2)
foto: Grad Rijeka

Talijanski umjetnički dvojac poklonio Rijeci film o riječkoj luci

Umjetnički dvojac Luigi Moio i Luca Sivelli u srijedu su u Salonu Grada Rijeke predsjednici Gradskog vijeća Dorotei Pešić Bukovac predali svoj autorski filmski uradak o riječkom lučkom području. Riječ je o filmu nastalom u sklopu izložbe Coast to Coast (Od obale do obale) koja je prošle godine bila postavljena u Galeriji Kortil.

Umjetnici Moio i Sivelli nizom su videoinstalacija opisali svoj odnos s Jadranskim morem, kao i luke na njegovim obalama: Bari, Anconu, Veneciju, Trst i Rijeku. “Snimke koje su nastale u riječkoj luci odlučili smo donirati Gradu Rijeci zbog gostoprimstva i velikodušne suradnje na koju smo naišli tijekom stvaranja ovog projekta”, rekao je Luca Sivelli, dok se Luigi Moio zahvalio riječkoj Lučkoj kapetaniji koja im omogućila pristup jednom svom brodu kako bi Rijeku mogli snimati i s mora.

Predsjednica Gradskog vijeća Dorotea Pešić Bukovac zahvaljujući se na ovom iznimnom poklonu Gradu Rijeci istaknula je kako je kultura ono što povezuje sve nacionalne manjine u Rijeci, pa tako i talijansku. “Osim Jadranskog mora koje nas povezuje, mi živimo i zajedničku kulturu”, rekla je Pešić Bukovac gostima iz Italije.

Na primopredaji filma bili su i Fabrizio Somma, predsjednik Narodnog sveučilišta u Trstu, Paolo Palminteri, generalni konzul R. Italije u Rijeci, Ileana Jančić iz Ureda konzula te Jolanda Todorović, voditeljica Galerije Kortil.

Paolo Palminteri naglasio je da je snaga Rijeke upravo u njezinoj multikulturalnosti zbog koje se ovakvi projekti i mogu ostvariti. Fabrizio Somma rekao je da je izložba uspostavila dijalog između dviju obala Jadrana, kao i između lučkih gradova Rijeke i Trsta. Obojica su izrazila nadu u nastavak suradnje dvaju gradova i na drugim projektima, posebno sada kada je Rijeka osvojila titulu Europske prijestolnice kulture 2020.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...