Početna - IZDVOJENO - Tamara Obrovac i Karen Asatriana na Matulji Etno Jazz Festivalu
etno jazz

Tamara Obrovac i Karen Asatriana na Matulji Etno Jazz Festivalu

Tamara Obrovac i Duško Jeličić Dule bit će nositelji dvije zanimljive večeri 4. izdanja Matulji Etno Jazz Festivala koji će se u organizaciji Općine Matulji održati u ponedjeljak i utorak, 15. i 16. kolovoza.

– Festival pokrenut sa svrhom njegovanja lokalnih jezičnih narječja, jazz interpretacija autohtonih glazbenih napjeva i poznatih skladbi kao i uvođenja tradicionalnih instrumenata u nove glazbene forme ove će godine nakon Albe Nacinovich,Damira Kežde, Sabrije Hebiri, Tine Vukov izvrsne glazbenike Tamaru Obrovac i Duška Jeličića.Zaštitni znak ovog festivala je mačak ”Morčić” kao poznati lik iz čakavske poezije našeg pjesnika Drage Gervaisa koji ovaj festival povezuje s ”domaćun čakavskun besedun”, odnosno jezičnom i glazbenom baštinom našeg kraja, izjavila je zamjenica matuljskog načelnika Eni Šebalj.

Tamara Obrovac i Karen Asatrian, istarska pjevačica i armenski pianist nastupit će prvog dana festivala, u ponedjeljak 15. kolovoza, s početkom u 21 sat u Amfiteatru i predstaviti zajednički projekt, susret istarskog i armenskog duha, sintezu dvaju glazbenih priča, dva rukopisa, dvoje autora, izvođača, oboje u potrazi za istinskim izričajem kroz prizmu vlastite tradicije ispričane jezikom suvremenog jazza.

Oboje glazbenika njeguju vlastiti, originalni pristup, oboje snažne scenske karizme, virtuozni u svojim nastupima, ona sa fascinantnim glasovnim mogućnostima, on sa strastvenim eklektičkim pianizmom u ovom projekltu spajaju svoju emotivnu i kreativnu snagu u zanimljivu glazbenu priču, stvarajući novi žanrovski neomeđeni glazbeni univerzum…

Ovu ”IstroArmensku”, istovremeno dinamičnu i melankoličnu, arhaičnu i suvremenu glazbu izvode i Krunoslav Levačić za bubnjevima i Zvonimir Šestak na kontrabasu, rekla je Tamara Obrovac. Ovaj ansambl ujedinjuje, arhaiku dviju tradicija i jazz improvizaciju intenzivnošću glazbenog izričaja, snažnim emotivnim nabojem, spontanošću, inventivnim improvizacijama, slobodom, humorom i snažnom komunikativnošću kojom su prožeti njihovi nastupi.

– Ove godine Matulji Etno Jazz Festival priprema pravu glazbenu poslasticu! Naizgled dva nespojiva svijeta susresti će se 16. kolovoza na pozornici matuljskog Amfiteatra. Riječ je naime o koncertu domaćina festivala – grupe ”The Cats” koju čine vrsni hrvatski jazz glazbenici – pijanist Zvjezdan Ružić, bubnjar Adriano Bernobić, kontrabasist Vedran Ružić te trubač Robert Mikuljan – kojima će se ovog puta na pozornici kao specijalni gost večeri pridružiti Duško Jeličić – Dule. Ovaj je program s razlogom dobio naziv ”Na rubu jazza”, jer je s obje strane prisutan veliki izazov i uzbuđenje glede zajedničkog nastupa. Grupa “The Cats” će obojati skladbe Duška Jeličića jednom posve novom paletom jazzerskih boja, a Dule će se pokušati prepustiti ovim vrhunskim jazz glazbenicima da ga uvedu u jedan još neotkriveni svijet čarolije, što jazz definitivno jest. Tako će publika imati prilike čuti dobro poznatu ”Mariju”, ”Pod Učkun” te još nekolicinu Duletovih predivnih skladbi, bolje rečeno evergreena, u jednom posve novom jazz izdanju. ”The Cats”će također izvesti nekolicinu američkih jazz standarda, tako da će publika ovogodišnjeg “Matulji Etno Jazz” festivala imati priliku putovati od Lovrana do New Orleansa – a sve to u istoj večeri. Članovi grupe i Duško Jeličić već su tjednima u pripremi ovog spektakla gdje će se obje strane pronaći ”na rubu jazza” i ondje pokušati stvoriti jednu posve novu glazbenu priču – priču s puno glazbenog poštovanja i bez imalo predrasuda, priču u kojoj je nespojivo itekako spojivo, izjavio je Zvjezdan Ružić.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Državni tajnik za sport Tomislav Družak posjetio Kastav

Na susretu je bilo govora i o važnoj ulozi sporta u krizi koju je izazvala pandemija koronavirusa Državni tajnik za ...