Početna - IZDVOJENO - Terapijsko plivanje za djecu s teškoćama u razvoju

Terapijsko plivanje za djecu s teškoćama u razvoju

Klinci s posebnim potrebama moći će svake srijede od listopada nadalje, od 19 do 20 sati na bazenu hotela »Opatija« uz stručnu pomoć naučiti plivati,a osim učenja,bit će i druženja i zabave

Prve srijede u listopadu na bazenu hotela »Opatija« započet će projekt čija je misija motorički opismeniti i socijalizirati djecu s teškoćama u razvoju.
Riječ je o projektu kojeg je pokrenula bivša paraolimpijka Ana Sršenu suradnji s HPSOI i Allianz om kao sponzorom hrvatskog paraolimpijskog odbora.
Projekt se već deset godina provodi u Zagrebu i osam godina u Rijeci, a od ove jeseni nanovo kreće i u Opatiji. Naime, riječki plivački klub »Forca «, koji je osnovan s ciljem promicanja, razvitka i unapređenja plivačkog sporta osoba s invaliditetom u Rijeci i PGŽ-u, u suradnju s radionicom/igraonicom Kolibrići DND-a Opatije još 2006. godine provodio je takav projekt na opatijskom bazenu.

Kretanje u vodi
Kako se projekt u Zagrebu i Rijeci pokazao vrlo uspješnim i korisnim, ove je godine Ana Sršen okupila tim trenera i odlučila proširiti projekt na još nekoliko hrvatskih gradova.
– Program je baziran na Halliwick konceptu koji je razvijen kako bi se djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom, naučilo plivati i pripremilo na neovisnost u vodi. Ključni elementi koncepta su spremnost da izgubite ravnotežu i znanje o tome kako se opet podići. Osim na tjelesnom, podjednak je naglasak i na jačanju socijalnog, emotivnog i mentalnog razvoja djeteta. Djeci će se pokušati otkriti nove mogućnosti u smjeru osobnog napretka, a možda i ljubav prema sportu. Znači osim treniranja na bazenu će se i družiti i zabavljati i učiti. Sekcija koja se pokreće namijenjena je neplivačima, a ako se uzme u obzir kapacitet bazena bilo bi idealno da se okupi 12 djece u pratnji roditelja. Važno je istaknuti da su u ovaj koncept terapijskog plivanja uključeni i roditelji djece kao aktivni članovi procesa.

Pilot projekt
Pilot projekt na opatijskom će bazenu trajati tri mjeseca. Trener Rubeša nada se da će se treninzima financiranim od strane Allianza priključiti djeca s područja Grada Opatije, na čijem je području trenutačno registrirano 30-tak djece s teškoćama u razvoju i mlađih osoba s invaliditetom.
Svi zainteresirani roditelji mogu se javiti na mail: jadran.rubesa@skole.hr.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...