Početna - IZDVOJENO - Tihomir Orešković predložen za mandatara Vlade
karamarko petrov
foto: screenshot N1

Tihomir Orešković predložen za mandatara Vlade

Božo Petrov i Tomislav Karamarko nakon sastanka su potvrdili kako je njihov kandidat za premijera Tihomir Orešković.

– On je vrhunski profesionalac. Naši razgovori teku dalje, složili smo se i dogovorili da je stručnost bitna. Nemamo vremena za eksperimente i loše odluke. Imamo reformski put – rekao je Karamarko, a Božo Petrov je dodao:

– Napravili smo odličan posao s odabirom mandatara.

S tim bi se prijedlogom Karamarko i Petrov zajedno s Oreškovićem trebali uputiti na Pantovčak.

Božo Petrov očekuje da će formirati Vladu u roku od 30 dana ili manje. HDZ je predložio mandatara i nisu primali imena koje je ponudio Most, a njima je i tako prihvatljiv nestranački premijer – to im je bio i uvjet. Nisu pričali o ministarstvima, ali možda im smanje broj. Ni Petrov ni Karamarko nisu odgovorili na pitanje što će biti i hoće li uopće biti dio nove Vlade.

Petrov je ponovio kako im nije bitan broj ministarstava koje će dobiti, može biti jedno, a mogu biti i sva, kaže.

Karamarko kaže da idu kod predsjednice s 78 potpisa, a ima i najava da će ih biti još.

– Moramo naći program, dobili smo iskusnog čovjeka za mandatara koji ima puno takvih sličnih poslova iza sebe. Odlučivat ćemo zajedno na pravi način i dati prednost struci – kazao je Karamarko.

– Iako se licitiralo s različitim funkcijama prioritet nam je da nam premijer bude nestranačka stručna osoba. Nadam se da će takva osoba znati naći svoj tim. Postojat će takvi prijedlozi i za resore. Bitno je da nam osobe budu stručne. Smatramo da smo napravili odličan posao s odabirom mandatara – rekao je Petrov.

– Moramo naći najbolji tim i najbolje ljude, moramo naći stručne domoljube – rekao je Karamarko. Najavio je da će se večeras znati kad će biti konstituiran Sabor.

Petrov rekao da će se sve definirati konsenzusom, a glavni kriterij bit će stručnost.

– Oreškovića su koliko znam kontaktirali prije nekoliko mjeseci iz Domoljubne koalicije da bude premijer – rekao je Petrov, a Karamarko je potvrdio.

Tko je Tihomir Orešković?

Orešković rođen je 1966. godine u Zagrebu, 1989. godine diplomirao je kemiju na Sveučilištu McMaster u Kanadi, na kojem je 1991. završio i MBA studij usmjeren na financije i informacijske sustave.

Profesionalnu karijeru započeo je 1992. u proizvodnji farmaceutske tvrtke Eli Lilly u Kanadi u kojoj je obnašao i različite funkcije u segmentu financija i međunarodnog poslovanja, uključujući Latinsku Ameriku i Aziju, a iz te tvrtke odlazi s pozicije direktora za odnose s državnom administracijom i ekonomske poslove. Karijeru nastavlja u Novopharmu u Kanadi, danas članici Teva grupe, na poziciji potpredsjednika zaduženog za razvoj poslovanja i specialty proizvode te glavnog financijskog direktora.

PLIVI se pridružio 2009. godine kao glavni financijski direktor za Istočnu Europu, a 2010. godine imenovan je na poziciju glavnog financijskog direktora za regiju EMIA (Istočna Europa, Mediteran, Izrael i Afrika).

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...