Početna - IZDVOJENO - U tijeku je Rektorska konferencija u sklopu Europskih sveučilišnih igara
tz opatija
foto: tz Opatija

U tijeku je Rektorska konferencija u sklopu Europskih sveučilišnih igara

U Hotelu 4 opatijska cvijeta u Opatiji počela je Rektorska konferencija koja se održava u sklopu Europskih sveučilišnih igara od 11.do 14. srpnja, a domaćin joj je Sveučilište u Rijeci.

Potpredsjednik ESI-a Haris Pavletić zadovoljan je što su se svi okupili u Rijeci i Opatiji. Prisjetio se vremene od prije nekoliko godina, kada je s rektorom Sveučilišta u Rijeci razgovarao o tome kao izgraditi Kampus i unaprijediti ga, kako dovesti važan događaj u Hrvatsku i Rijeku. Tada je to bio san, a danas primamo studente koji dolaze iz cijele Europe i koji će vidjeti da radimo odličan posao, rekao je Pavletić. Očekujem spektakularnu ceremoniju otvaranja Igara u Zagrebu, 13. srpnja, a onda i odlična natjecanja u Opatiji, Rijeci i Zagrebu, na kojima će sudjelovati ne najavljenih 5.000, nego čak 5.800 studenata!

Predsjednik Rektorske konferencije i zagrebački rektor Damir Boras u pozdravnom je govoru istaknuo zadovoljstvo što počinju natjecanja, ali i zato što će na Igrama svi zajedno slaviti promociju sporta, koji nas uči kako se na sportskim borilištima, ali i u životu, suočiti s poteškoćama te kako funkcionirati u timu. Mens sana in corpore sano, poručio Boras i naglasio da je znanosti potrebna i podrška politike jer je danas iznimno malo i nedovoljno financirana.

Domaćin, rektor Sveučilišta u Rijeci Pero Lučin, izrazio je nadu da će svi gosti koji s došli na Rektorsku konferenciju, ali i sudionici Europskih sveučilišnih igara, uživati jer je organizacija na visokoj razini. Što se Rektorske konferencije tiče, rekao je Lučin, stigli su nam uzvanici s iznimnim iskustvom u promociji sporta i razvoju dvostrukih karijera za sportaše koji se žele obrazovati.

Gradonačelnici Opatije i Rijeke Ivo Dujmić i Vojko Obersnel te primorsko-goranski župan Zlatko Komadina tako su lijepo opisali svoje gradove i Županiju da uvaženi gosti vjerojatno jedva čekaju da ih malo upoznaju.

Gradonačelnik Dujmić gostima, rektorima europskih sveučilišta, poželio je srdačnu dobrodošlicu u Opatiju, te ih ukratko upoznao s njenom povijesti kao turističkog središta,  kapacitetima i drugim zanimljivostima. Govoreći  o sportu naveo je da u Opatiji djeluje 41 sportski klub. Izrazio je i svoje zadovoljstvo što je Opatija napokon prije tri godine dobila sportsku dvoranu, zahvaljujući kojoj sada i može sudjelovati u ovoj organizaciji, jer će opatijska dvorana ugostiti dio natjecanja rukometnih utakmica.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...