Početna - IZDVOJENO - Tjedan češkog filma u Art kinu
Tjedan-ceskog-filma

Tjedan češkog filma u Art kinu

Tjedan češkog filma započeo je jučer u Art-kinu Croatia napetim kriminalističkim trilerom «U sjeni». Omiljeni ciklus donosi suvremene i nagrađivane češke filmove raznih žanrova nastale tijekom protekle tri godine.

Jučer se svečano otvorio sedmi Tjedan češkog filma u Art-kinu Croatia uz nagrađivani kriminalistički triler «U sjeni» u režiji Davida Ondřičeka. Nakon filmske projekcije, druženje će se nastaviti u atriju Art-kina uz najpoznatije pivo iz Praga – Staropramen.

Tijekom Tjedna češkog filma, uz najavljeni krimić otvorenja manifestacija, na repertoaru Art-kina će se naći i komedija «Ljubavne bore me more», sportska drama «Fair Play», animirani film «Mala iz ribarnice», biografska drama «Fotograf» te višestruko nagrađivana drama «Put do izlaza».

Napeti krimić «U sjeni» odigrava se 50-ih godina u Čehoslovačkoj. Policijski kapetan Hakl istražuje pljačku zlatarnice, a nakon što se otkriva zamršena politička pozadina tog slučaja, Hakl je s njega udaljen. Rad na slučaju preuzima major Zenke iz Istočne Njemačke, koji istragu odvodi u drugom smjeru. No, vođen instinktom iskusnog kriminalista, Hakl pokreće vlastitu istragu, istragu koja će osvijetliti brojne sjene prošlosti. «U sjeni» je osvojio 9 Čeških lavova, a bio je i češki kandidat za Oscara za najbolji strani film.

Petak, 23. listopada u 20 sati donosi potresnu priču o mladoj Romkinji Žaneti koja se odbija pomiriti sa životom u društvu koje je odbacuje. «Put do izlaza» ove je godine osvojio 7 Čeških lavova, uključujući i nagradu za najbolji film i najboljeg redatelja.

Subota, 24.10., na repertoar Art-kina Croatia u 20 sati donosi ovogodišnjeg češkog kandidata za nagradu Oscar – sportsku dramu «Fair Play». Radnja je smještena u Čehoslovačku 80-ih godina gdje pratimo kontroverzan odnos između mlade sprinterice Anne, njezinog trenera te majke.

Nedjelja je prava večer za prepoznatljivi češki filmski humor kojeg će predstaviti komedija «Ljubavne bore me more» o umirovljenom učitelju koji se, suočen s velikim životnim izazovom, otisne u potragu za nekoć slavnom glumicom Janom koja je mnogo desetljeća ranije ostavila neizbrisiv trag u njegovom životu.

Ponedjeljak u 20 sati donosi biografsku dramu «Fotograf» koja se preporučuje starijim od 18 godina. «Fotograf» Irene Pavláskove priča je inspirirana životom svjetski poznatog fotografa Jana Saudeka. Film nas provodi kroz odlučujuće momente života umjetnika obdarenog velikim talentom, temperamentom i strašću. Upravo su mu te osobine donijele i slavu i prezir, i ljubav i izdaju, i kolone obožavatelja i samoću. Središtem Janovog života uvijek su bile žene, kako one koje su stajale pred njegovim objektivom, tako i one koje su bile dijelom njegovog privatnog razuzdanog života.

Posljednji film ciklusa donosi suvremenu animiranu fantaziju «Mala iz ribarnice» Jana Baleja nastalu prema Maloj sireni Hansa Christiana Andersena. Mala, kći morskog kralja, morala je s obitelji napustiti tamne morske dubine. U ljudskom svijetu živi mirno i povučeno, sve dok se u njezin život ne uplete ljubav. Vođena čežnjom za voljenim muškarcem, pomoć traži i dobiva od vještice. No zauzvrat, Mala se mora odreći obitelji i preuzeti na sebe strašnu kletvu…

Program se provodi u suradnji Veleposlanstva Republike Češke u Zagrebu i Art-kina. Ulaz je slobodan na svečano otvorenje Tjedna češkog filma uz prethodnu najavu i potvrdu dolaska (ulaznice@art-kino.org i 051/323-261).

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...