Početna - IZDVOJENO - Tjedan mozga: o dječjem mozgu, suosjećanju i suradnji moždanih polutki
tjedan mozga

Tjedan mozga: o dječjem mozgu, suosjećanju i suradnji moždanih polutki

Počelo je obilježavanje 15. Tjedna mozga, kako bi se popularizirale teme o mozgu i spriječile moždane bolesti. Dječji mozak, suosjećanje te suradnja desne i lijeve moždane hemisfere ovogodišnje su teme Tjedna mozga.

U nizu predavanja i radionica će, osim liječnika, sudjelovati i studenti medicine i psihologije te Udruga za skrb autističnih osoba iz Rijeke. Na otvorenju Tjedna mozga u ponedjeljak na riječkome Medicinskom fakultetu izloženi su radovi osoba s mentalnom retardacijom i autizmom, a koordinatorica događanja, psihijatrica Danijela Petrić, posebno se osvrnula na vrlo aktualnu temu empatije, odnosno suosjećanja.

“Vrlo je važno koliko se možemo staviti u poziciju drugih i suosjećati s okolinom”, rekla je dr. Petrić. “Bez toga nastaju konflikti i pukotine u komunikaciji. Određene osobe nemaju sposobnost empatije. Izoliraju svoje emocije jer im je tako lakše da im ne bi bilo prebolno, i često se postavlja pitanje može li se takvim osobama pomoći. Mislim da dokle god smo tu i živi, možemo raditi na tome, te da se uz interakciju može puno napraviti.”

Nabrojat ćemo samo neke od tribina i radionica što će biti održane tijekom Tjedna mozga do 19. ožujka: “Neuroedukacijom do prevencije poremećaja u djece”, “Utječe li prehrana s visokim udjelom šećera na ponašanje djece?”, “Kako živjeti s autizmom?”, “Psihički poremećaji u adolescenata”, “Empatija – prijatelj ili neprijatelj u liječenju?” te “Mind the mind” – radionica za učenike srednjih škola koju će održati članovi Udruge studenata psihologije “Psirius” o toleranciji učenika prema osobama s dijagnozom psihičkih poremećaja.

Čitav raspored programa pogledajte ovdje

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...