Početna - IZDVOJENO - Tjedan upoznavanja groblja Europe 2017.
tjedan groblja

Tjedan upoznavanja groblja Europe 2017.

KD Kozala d.o.o. Rijeka i ove će se godine prigodnim programom pridružiti akciji Tjedan upoznavanja groblja Europe, koji se obilježava na grobljima diljem Europe od 29. svibnja do 4. lipnja 2017. godine.

Program započinje u ponedjeljak 29. svibnja svečanim otvaranjem u 18 sati ispred mrtvačnice na groblju Kozala, predstavljanjem groblja, prigodnom glazbenom pratnjom Gorana Prše na klarinetu i Slađane Čolović na gitari.

U sklopu programa bit će izložene fotografije najistaknutijih mauzoleja, kapela i grobnih mjesta. Edukativnu šetnju i upoznavanje s grobljem tijekom koje će biti prikazano 13 grobnih mjesta, specifičnih po kulturološkom ili povijesnom značaju, uključujući i Židovsko groblje kao zasebnu cjelinu i ove će godine voditi Daina Glavočić. Od brojnih lijepih i značajnih grobnih mjesta ovom prilikom izdvojeni su spomenici valorizirani I. kategorijom spomeničke vrijednosti i režima zaštite. Radi se o mauzolejima, kapelama i grobnim mjestima koja su djela poznatih majstora Line Grubesscha, D. Rizza, Gastone Iscra Gambate, Ivana Rendića, Uga Bottassa, C. Pergiolia, A. Gozzana, ali i drugih nepoznatih nam autora. Sve ih odlikuje monumentalnost, pažljivo odabrani simboli s univerzalnom religioznom porukom nade i spokoja. Obiteljske grobnice, kapele, odnosno mauzoleji posljednje su počivalište poznatih Riječana koji su kroz povijest dali veliki obol izgradnji i razvoju, Rijeke, Sušaka, Hrvatske ali i šire.

Program će se ponoviti i u utorak 30. svibnja s početkom u 18,00 sati, dok su ostali dani namijenjeni individualnom posjetu i obilasku groblja.

Ova je manifestacija jedinstvena prilika da se građani našega grada upoznaju s bogatstvom, poviješću, visokim umjetničkim, kulturološkim i antopologijskim djelima koja krije naše najpoznatije groblje. Ovdje smo upravo zato da građani Rijeke i kroz ovaj segment života nauče ili se podsjete na generacije koje su gradile ovaj grad, a iza kojih su ostali, ne samo živi tragovi razvoja, već uspomena utkana u kamenu za vječni spomen. Nema razloga da se i ovi sadržaji grada Rijeke ne uvrste u turističku ponudu s naglaskom na otkrivanje njezine povijesti.

ASCE – međunarodno udruženje značajnih groblja Europe osnovano je 2002. godine, a Rijeka i groblje Kozala članstvo su stekli 2004. godine. Danas udruženje okuplja 179 groblja iz 22 europske zemlje i ima za cilj promociju groblja kao fundamentalnog dijela baštine humanosti čovječanstva, podizanje svijesti o važnosti monumentalnih groblja, njihovih urbanističkih rješenja, arhitektonskih i umjetničkih spomenika, socioloških i povijesnih činjenica vezanih uz nastanak i razvoj grobnih cjelina.

KD Kozala d.o.o. Rijeka upravlja s osam gradskih groblja. Na riječkim je grobljima do danas sahranjeno oko 155.500 pokojnika, od čega na groblju Kozala 115.730 pokojnika. Još uvijek je malo poznato da groblje Kozala kao gradski komunalni objekt posluje od 1. siječnja 1872. godine od kada se vodi i prva Knjiga ukopa, jedno je od najstarijih u Europi, odmah iza Beča, Budimpešte i Londona. Groblje Kozala, kao i groblje Trsat, 2006. proglašena su zaštićenim kulturno povijesnim cjelinama. Status pojedinačno zaštićenih kulturnih dobara od 2003. godine imaju mauzoleji Whitehead, Gorup i Manasteriotti.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Kultura i umjetnost se vraćaju u punom sjaju: Virtuoz iz Matulja Zvjezdan Ružić objavio suradnju s književnikom Lukom Paljetkom

Jedna potpuno neočekivana suradnja, objavljena upravo na Svjetski dan glazbe, virtuoz iz Matulja, Zvjezdan Ružić još jednom donosi fantastičnu glazbenu ...