Početna - IZDVOJENO - Tko će to plaćati? 3,5 lipa po kilovatu
Solarni kolektor

Tko će to plaćati? 3,5 lipa po kilovatu

Naknada za poticanje proizvodnje struje iz obnovljivih izvora energije raste s 0,5 lipa po kilovatsatu na 3,5 lipa. Ministar Vrdoljak se nada da to neće plaćati građani.

Vlada je prihvatila Nacionalni akcijski plan za obnovljive izvore energije do 2020. godine te je odredila novu naknadu za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i kogeneracije. Iznos naknade koju plaća kupac električne energije povećat će se sa sadašnjih 0,5 lipa po kW/h na 3,5 lipe, što će povećati račune za struju za nekih desetak kuna.

Akcijski plan

Novim akcijskim planom Vlada planira poticati gradnju hidroelektrana, prvenstveno onih manjih, proizvodnju na biomasu i bioplin te geotermalne izvore, dok će se značajno, s druge strane, ograničiti i smanjiti poticanje gradnje novih vjetroelektrana i fotonaponskih sustava.

To će nesumnjivo imati posljedica u slučaju projekata koji su već ranije krenuli u realizaciju, a koji bi državu mogli suočiti s visokim odštetnim zahtjevima.

Država je, međutim, zaključila kako investicije u vjetroparkove i solare, na koje su do sada odlazili veliki poticaji, nisu u dovoljnoj mjeri koristile domaću opremu, dok se, ne bi li mreža primila svu proizvedenu energiju iz ovih, nestalnih izvora, remeti rad stalnih HEP-ovih kapaciteta, čije je isključivanje i ponovno uključivanje izuzetno skupo.

foto: metro-portal.hr

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...