Početna - IZDVOJENO - Top deset biljaka za čisti zrak u stanu

Top deset biljaka za čisti zrak u stanu

Ima nešto u zelenom lišću što uljepša svaku sobu, no biljke mogu i podići raspoloženje te povećati kreativnost, a prema najnovijem istraživanju tvrde da biljke mogu očistiti zrak u zatvorenim prostorima.

Bršljan
Istraživanja su pokazala kako je bršljan djelotvoran kod uklanjanja benzena, ugljičnog monoksida, formaldehida, trikloretilena i drugih alergena kao što su plijesni i lebdeće čestice. Objesite jedan u ulaznom prostoru ili u kupaonici.

Spatifilium
Prekrasno zeleno lišće i bijeli cvjetovi ovog ljiljana uklanjaju tri najčešća zagađivača, a to su  formaldehid, benzen i trikloretilen . Ova biljka će rasti i na jakom svjetlu, ali može živjeti i u uvjetima slabog osvjetljenja. Očistite biljku od prašine kako bi bolje upijala nečistoće, a budući da je otrovna preporučamo da nju držite izvan dohvata djece i ljubimaca.

Bambus
Ovaj čvrsta palma može narasti do tri metra, te je vrlo elegantna dekoracija svake sobe. Učinkovita je u uklanjanju formaldehida koji se često koristi u namještaju, pa se preporuča postavljanje pokraj stolova, kaučeva, stolica… Tijekom zimskih mjeseci bambus pruža dodatnu vlagu suhim prostorijama.

Fikus
Ficus je tropska zimzelena biljka sa svijetlim zelenim listovima. Učinkovita je u uklanjanju nečistoća iz namještaja i tepiha, a za dobro održavanje preporučamo čišćenje od prašine i povremeno zalijevanje.

Dracaena
Ova biljka je najbolje za čišćenje zraka od kemikalija koje se nalaze u lakovima i benzina te je vrlo jednostavna za održavanje.

Krizantema
Iako su krizanteme puno popularnije u buketima, postavljene u tegli izvrsno filtriraju kemikalije u ljepilima, bojama, sredstvima za čišćenje i plastici. Krizanteme vole jako svjetlo te stvaraju ugodan ambijent u svakoj sobi.

Epipremnum aureum
Ova biljka je odlična za filtriranje formaldehida te je idealna za podrume i garaže. Budući da brzo raste i jednostavna je za uzgoj, u kratkom roku bi mogli imati kuću punu zelene, zdrave čistilice zraka.

Sanseniverija
Ova biljka odlično filtrira kemikalije u toaletnom papiru, maramicama i drugim kozmetičkim proizvodima. Biljka odlično raste u uvjetima slabog osvjetljenja i vlažnim prostorima te je idealna za kupaonicu.

Čuperasti klorofit
Ova biljka se često daruje i vrlo je jednostavna za presađivanje. Otporna biljka filtrira kemikalije iz kože i gume te je vrlo jednostavna za održavanje. Kada nju je potrebno zaliti dugačke, bijele prugice će izblijediti, a uz malo vode vratiti će se u život!

Aloe vera
Aloe vera je izvrsna za osunčana mjesta. Ova biljka odlično uklanja kemikalije iz boja i proizvoda za kemijsko čišćenje, a gel se može koristiti za ublažavanje opekotina i posjekotina. Iako vrlo sporo raste, može narasti do ogromnih proporcija.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

(FOTO) Održan odbojkaški turnir Ičići Masters 2022.

Na plaži u Ičićima od 5. do 7. kolovoza odigran je turnir Ičići Masters 2022 – Pojedinačno Prvenstvo Hrvatske u ...