Početna - IZDVOJENO - Trećina meda lažna ili pogrešno deklarirana?
med
arhiva

Trećina meda lažna ili pogrešno deklarirana?

Kineski, čileanski, argentinski ili domaći med? Kad bi potrošači mogli birati, najvjerovatnije bi se bez razmišljanja odlučili za domaći med, čak i uz 30 do 40 posto višu cijenu.

S obzirom na to da kontrole nisu obvezne, a inspekcije još “zapinju”, prodaja meda u Hrvatskoj trenutačno je tako na odgovornosti samih proizvođača te prodavača koji sami traže potvrdu da ne prodaju mačka u vreći.

U Zavodu za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar ove je godine analizirano 45 uzoraka meda koje su sami subjekti u poslovanju s hranom donijeli na analizu prije stavljanja proizvoda u prodaju. Iz Zavoda kažu kako čak trećina uzoraka nije bila u skladu s propisima, nije odgovarala peludnoj analizi ili pak uopće nije imala peludnih zrnaca. Neki su deklarirani kao bagrem, a kako u njima nije otkriveno ni zrnca peluda bagrema, naposljetku su ipak stavljeni na tržište – s deklaracijom livadnog meda. Takvih je bilo čak dvanaest, tri su meda bila potpuno neispravna, niske kvalitete ili lažni, a kako su naručitelji usluga ujedno i vlasnici analize – i nije ih otkrila sanitarna inspekcija – u Zavodu se nadaju da nije dospio na tržište.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...