Početna - GOSPODARSTVO - Trećina stanovništva na rubu siromaštva
Siromaštvo
web

Trećina stanovništva na rubu siromaštva

Trećina stanovništva Hrvatske naginje siromaštvu, a stopa siromaštva se povećava naročito od početka krize prije šest godina. Hrvatska je među zemljama Europske unije najviše pogođena krizom te je vodeća među petnaest zemalja Europe, od 2005. do 2012. godine došlo je do porasta stope rizika od siromaštva. Pokazao je to znanstveni rad koji se bavi obilježjem i tedencijom siromaštva u Hrvatskoj predstavljen u subotu na raspravi Znanstvenog društva ekonomista.

Stopa rizika od siromaštva u 2012. godini iznosila je 20,5 posto nakon socijalnih transfera, a u riziku od siromaštva su, među ostalim, starija kućanstva, nezaposleni i mladi. Pogođeni su mladi u dobi od 16 do 29 godina, u toj populaciji stopa rizika od siromaštva iznosi 17,8 posto.

Da bi se ostvario cilj o smanjivanju siromaštva, potreban je transparentan i pravedan sustav socijalne zaštite temeljen na uključenosti svih građana i nepostojanju diskriminacije. Utjecaj imaju tržište rada i porezna politika.

 

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Konstituirano Kulturno vijeće Grada Opatije

Danas je konstituirano prvo Kulturno vijeće Grada Opatije. Za predsjednicu Kulturnog vijeća izabrana je mr. art. Melinda Kostelac, za zamjenicu Irena Radovanović, ...